A bejegyzések listája

2014. április 23., szerda

SZABADKŐMŰVES JELKÉPEK A VARÁZSFUVOLÁBAN - kommentárjaim

Egy rokonszenves hangvételű blogbejegyzést tett közzé Szimfonia című blogjában Végvári András. Sajnos néhány hiba is belekeveredett a tiszta búza közé:

A rokonszenves írásba néhány félreértés is belekeveredett:

a) Csokonai eddigi ismereteink szerint nem volt szabadkőműves. Már csak azért se, mert 22 éves korában, 1795-ben betiltották hazánkban a szabadkőművességet, ahová pedig csak 24 éves kor felett vették fel a jelentkezőket.

b) Mozart nem apjával együtt jelentkezett, hanem saját felvétele után apját is rábeszélte a belépésre.

c) Verdi szabadkőművessége is kétséges - mindenesetre születtek ez ügyben pr és kontra is tanulmányok.

d) Túlzás az az állítás, hogy a szabadkőművesség alapeszméi, alapjában és lényegében különböznek a keresztény hit elveitől - legfeljebb a katolikus dogmáktól. Egyébként pedig a szabadkőművesség nem szól bele senki hitébe.

e) Rákosi Mátyás nem volt szabadkőműves, toleranciája irántuk onnan ered, hogy a szabadkőművesek finanszírozta Galilei körtől kapott külföldi tanulmányaira ösztöndíjat.

f) Ma a világ szabadkőművessége nem hatmilliós, hanem legfeljebb csak 2,7 milliós. Létszámuk 1964-ben volt kb. 6 millió, azóta folyamatosan csökken.

g) Magyarországon legfeljebb 700 szabadkőműves van.

h) Ausztráliában és Dél-Amerikában is vannak szabadkőművesek.

i) A G értelmezése vitatott, a Geometria és a Gnosis állnak a dobogó felső két fokán, de az angol ajkú szabadkőművesek szerint a God rövidítése.

j) A középkorban a szabadkőművesség még nem létezett, tehát kenyér, tej, ruhaosztásokat és kölcsönkönyvtárakat sem szervezhettek.

k) Robespierre szabadkőművessége legalábbis kétséges.

l) XVI. Lajos nem volt szabadkőműves, bár rokonszenvezett velük.

m) Gandhi sem.

n) A páholy név jelentése eredetileg az építő céh kunyhója volt az építkezés mellett.

o) A felvételi próbák virtuálisak, sem szellemi, sem fizikai igénybevételt nem jelentenek. A szűrést a felvételre javaslók végzik el.

p) A "mindent látó szem" csak 1797-ben jelenik meg szabadkőműves kontextusban, tehát az 1791-ben meghalt Mozart nem használhatta.

q) A páholyok vezető testületének ülésrendje nem félkörös.

r) A bemutató egész színtársulata a közönség nagy részével együtt mindenestül nem volt szabadkőműves, már csak azért sem, mert Schikaneder népszínházának közönsége nem éppen az előkelőek köreiből került ki.

s) Mária Terézia nem  üldözte  tűzzel-vassal a szabadkőműveseket, hiszen a férje is az volt. Egyszer parancsára a rendőrség szétugrasztott egy páholygyűlést, de aztán hallgatólagosan megtűrte működésüket.

A többi nagyjából stimmel.




Forrás: http://szimfonia.blogspot.hu/2014/04/szabadkomuves-jelkepek-varazsfuvolaban.html


A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum