A bejegyzések listája

2016. augusztus 14., vasárnap

Hogyan készítsünk szabadkőművest

Felhívták a figyelmemet egy karikatúrára a British Múzeum online kiállításában. A rajz címe: "How to make a mason" (Hogyan készítsünk szabadkőművest), 1804-ben publikálták ezt a nyomatot Giles Grinagain aláírással, de feltételezik, hogy ez álnév lehetett és az ismert festőt és illusztrátort, Samuel Howittet takarta.

See BMSat 10332. A travesty of Free Masonry. A terrified man kneels with bared posteriors, his wrists tied to two columns of composite order. These are surmounted by balls and hung by masonic symbols, a level, and plumb-rule. His ankles are chained to rings in the floor. The master sits behind a little covered rostrum; his two wardens, wearing aprons, &c, are on each side of the victim. One (l.) is about to apply a branding-iron with the letters FM. (reversed). The other holds a staff. Other symbols engraved over the heads of the Masons are: sun (centre), square and compasses (l.), moon (r.). The words of the three masons have not been transcribed. 2 January 1804  Hand-coloured etching A középen ülő főmester kiadja az utasítást:

"Take special Care Brother Salamander that you place one Letter on each Cheek.  I trust this solemn Ceremony will make a lasting Impression." (Szalamandra testvér, igen figyelmesen helyezzen mindkét orcájára egy-egy betűt. Bizton hiszem, hogy ez ünnepélyes szertartás maradandó benyomást hagy maga után.)

A bal oldali felügyelő szavai:

"Never fear The Right Worshipful! Practise has studied may hand amazingly. Mr. Candidate, hold your Rump a little higher if you please. - it is but a mere Flea-bite." (Sose aggódjon Érdemes Főmester! A gyakorlat csodásan beidegzette a kezemet. Jelölt úr, legyen szíves emelje kissé magasabbra a farát. - csak egy bolhacsípés az egész.)

A jobb oldali felügyelő a felavatotthoz:

"You are now one of the Elect and are to have a Seat (where your Bottom is healed) among the disciples of St. John." (Ön most már a Kiválasztottak egyike és birtokol egy űlőhelyet - ahol a feneke meggyógyul - Szent János tanitványai között.)

Megfigyelhető, hogy a karikaturista igen tájékozott a korabeli szabadkőművesek jelképei és szokásai felől - csak a főmester visel  kalapot, a képen szereplő jelképek: körző és vonalzó, nap, hold, függőón és vízszintező, stb. teljesen hitelesek. Csak maga az avatási szertartás van rémisztő-mulatságosra átváltoztatva ...


Források:

http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details/collection_image_gallery.aspx?assetId=1018981001&objectId=3016827&partId=1

http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=3016827&partId=1&searchText=Grinagain&page=1

https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Howitt


2016. augusztus 1., hétfő

Durva hibák a Felvidék.ma Hotkóci látnivalók című cikkében

A Hotkóci látnivalók című cikkben - az egyébként érdekes információk mellett - a szerző durva hibákat követett el.

Az írás összekeveri a két Csáky Tivadart, apát és fiát. Az idősebb Csáky Tivadar (1798-1855) volt a magyar színjátszás patronálója, s az ifjabb (1834-1894) pedig a Csáky-Komáromi szervezkedésben vett részt és aktív szabadkőműves volt.

A cikk tévesen az apának tulajdonítja a fiú tevékenységét a szabadságharc újjáélesztése érdekében és az erre kapott pénz elsikkasztását is.

Téves az az állítás, hogy ifjabb Csáky Tivadar száműzte a Bibliát a szabadkőműves páholyokból. Valóban tett arra javaslatot, hogy ne legyen kötelező a Biblia használata - tehát nem tiltotta! - de még ezt sem fogadták el vezetőtársai. Ráadásul ez a kezdeményezés a Magyarországi Nagyoriens páholyaira vonatkozott volna, a Magyarországi Jánosrendi Nagypáholyban ez a kérdés fel sem merült.



Források:

http://felvidek.ma/2016/08/hotkoci-latnivalok/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csáky_Tivadar

http://szk.referata.com/wiki/Csáky_Tivadar


A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum