A bejegyzések listája

2008. január 23., szerda

Rádióbeszélgetés a szabadkőművességről

Rádióbeszélgetés a szabadkőművességről

2008. január 22-én, kedden, 22:25-23:00 órakor (kb) Kossuth Rádió: Esti beszélgetés – tudományról műsorában Magyar szabadkőművesség és a társadalom kapcsolatáról Pók Attila és Dávid András beszélgettek a szerkesztő Várkonyi Benedekkel.

A Várkonyi Benedek vezette beszélgetés nagyon jól sikerült, informatív, de egyben figyelemfelkeltő is volt, bár messze elkerülte a szenzációhajhász elemeket. Az elején mintha szerepcsere történt volna - a nagyorienses Dávid András beszélt a szabadkőművesség filantróp jellegéről, a szimbolikus Pók Attila pedig a progresszív vonatkozásokról.

Ennek a klasszikus megfogalmazásnak - hogy a szabadkőművesség filozófikus, filantropikus és progresszív intézmény - nagyon örültem, különösen, hogy a Symbolikus Nagypáholy egyik prominens személyisége mondja. Ugyanis nekem volt egy vitám egy fiatal szabadkőművessel, aki határozottan cáfolta a szabadkőművesség progresszivitását. Bizonyára nem olvasta a saját érvényes alkotmányát, mert abban ez még előkelő helyen szerepel. (Lásd a Galilei páholy weblapját: http://www.galilei.hu/mit_kell/mit_kell.html).

Szintén élveztem a gyakran elhangzó frázis - a szabadkőművességbe minden társadalmi csoportból bárki bekerülhet - lufijának gyors kipukkasztását és a tagság valóságos szociológia összetételének világos elemzését Pók Attila által.

A szabadkőművesség társadalmi szerepvállalásaira nagyon érdekes Franciaországi példákat hozott fel Dávid András, amelyekben a hagyományos pártkereteken átnyúlva születtek szabadkőműves segítséggel jó megoldások.

Mindenkinek csak ajánlani tudom e beszélgetés meghallgatását, amire egyelőre még van lehetőség a következő linkekre kattintva:

http://real1.radio.hu:8080/ramgen/kossuth/2008/01/22/2008-01-22-k22.rm?start=0:25:07.0

http://real1.radio.hu/kossuth/MP3/2-Ked/Ked-K22.mp3

[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=75475884&t=9027376]



[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=75475884&t=9027376]

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum