A bejegyzések listája

2008. június 11., szerda

Szabadkőműves sors, élet, pálya

Ma megnéztem a Budapest Főváros Levéltárában nemrégiben megnyílt Sors - élet - pálya, Személyes magániratok című kiállítást. (http://szkp1.blogspot.com/2008/05/kiallitas-sors-elet-palya.html)

A levéltár földszintjén és első emeletén helyezték el a mintegy 15 álló és 3 fekvő tárlót a kiállított levelekkel, iratokkal képekkel és kisebb tárgyakkal.

A kiállításon valóban a mindennapi élet legkülönbözőbb területeiről szerepelnek dokumentumok - a szerelmes levelektől a szabadkőműves oklevelekig.



Már a szabadkőműves tárló címe - Közérdek és magántitok - kifejezte a kiállítás rendezőjének koncepcióját,



amelyet a tárló leírása bővebben is kifejtett:



A tárlóban egy szabadkőműves mesteroklevél, a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy 1909-es kiadású alkotmánya, néhány szabadkőműves érme



és három szabadkőműves káté - inas, legény és mesterfokú - valamint egy olasz nyelvű szabadkőműves útlevél látható.



Az olasz nyelvű szabadkőműves útlevelet gondosan lefordították:



Nem sok tárgy - de jellemzőek a szabadkőművességre. A mesterré avatás bizonyítéka és emléke a mesteroklevél, a megtanulandó káték és az alapszabályként funkcionáló alkotmány, a szabadkőműves emlékérmék és a szabadkőműves útlevél (amely igazolja tulajdonasa szabadkőművességét és bebocsájtást biztosít az idegen páholyokba) végigkísérik a szabadkőművesi életpálya fontos szakaszait. Ezek azok, amelyek aztán hagyatékként a családra maradnak - s vagy megőrzik a családban vagy továbbadják - jobb esetben múzeumba vagy levéltárba kerülnek.

Most ez utóbbi eset adott lehetőséget a kiállításra.

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum