A bejegyzések listája

2009. február 7., szombat

Újabb érdekességek a Vaterán

Folyamatosan kerülnek elő a szabadkőművességgel kapcsolatos árucikkek a Vatera aukciós portálon. Ezek közül mutatok be néhány érdekeset - egyeseknél még bele lehet szólni a licit eredményébe is.

Az egyik a pozsonyi Schiller páholy érme, a körfelirat a következő: G.'. U.'. V.'. SCHILLER OR.'. PRESSBURG, közepén pedig GEGRÜNDET 000875 áll. Az érem másik oldalán Schiller balra néző mellképe szerepel babérkoszorúval övezve.

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos árverési tételek képei


Két szabadkőműves óráért elindult a licit, az egyik úgynevezett könyvóra, az óraszerkezet egy kapcsos könyvet imitáló tokban helyezkedik el. A "könyv" gerincén 1875 van bevésve, a hátlapján szabadkőműves szimbólumok - derékszög vonalzó, körző (egymás mellett), homokóra, vakolókanál, szem háromszögben, halálfej és alabárd - láthatók.

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos árverési tételek képei


Egy előző árverésen 70 ezer forintig jutott el a licit, de mivel nem érte el a minimálárat, az aukció nem volt eredményes, így újra kezdődött.

A másik óra egy ELGIN zsebóra 1916-ból, érintetlen és hibátlan a festett szabadkőműves számlap: Salamon temploma középen, előtte sakktáblaminta; az előtérben a J és B oszlop; az 5 óránál méhkaptár; a 7 óránál körző, vonalzó; a 12 óránál egy piramis, mögüle sugarak törnek elő; s végül egy halálfej, ami a kismásodperc tengelyére van építve és annak mozgásával körbe-körbe forog.



Ez az óra jelen pillanatban 30 499 Ft-on áll.

Nem indult el még a licit Joannovics György bronz plakettjéért:

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos árverési tételek képei

valamint Weinberger Miksa előadásáért A népfürdőkről, amely az Eötvös páholy munkáján hangzott el.

Egy réz sörnyitót pedig 2100 forintokért nyert el valaki:

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos árverési tételek képei


Szabadkőműves cikkek a Vaterán:

http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=szabadk%F5m%FBves+szabadk%F5m%EDves+nagyp%E1holy+f%F5mester+nagyoriens+symbolikus&qt=1&td=on&ex=on

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum