A bejegyzések listája

2009. szeptember 14., hétfő

Beszólt egy román szabadkőműves nagymester a politikába

Érdekes dolog történt a román belpolitikában. Mint egy blogból kiderül, az egyik romániai, magát regulárisnak tartó nagypáholy (MLNAR = Marea Loja Naţionale a României) vezetője a következőket mondta: (idézet a blogból)

"Közben érdekességképpen, a romániai szabadkőművesek vezetője kijelentette, hogy a Romániai Nemzeti [Szabadkőműves] Nagypáholy megvonja “minden támogatását az állam alapvető (ro. fundametale sz. megj) intézményével szemben”. Viorel Danacu nagymester szó szerint így fogalmazott (l. filmfelvétel). Erre varrjanak gombot a konspiroloógusok…

Szerintem csak egy nagyot akart mondani a nagymester ezzel, és a politikumtól akarták bizalmukat megvonni nem az állam alapvető intézményeitől, de a kijelentés mindenképpen rosszul van megfogalmazva."


(Nem ismerem a román eredeti szöveget, de vagy az, vagy a fordítás szerencsétlen abban is, hogy támogatást von meg intézményekkel szemben. Támogatást megvonni csak intézményektől lehet.)

Természetesen az illető nagymester (Viorel Danacu) nem az összes romániai szabadkőműves vezetője, hiszen mint másutt bemutattam, Romániában több (reguláris és nem reguláris) nagypáholy működik.

A blog szerzőjétől eltérően számomra a gombfelvarrás a politikai nyilatkozatról és a regularitásról jut eszembe.


A nagymester nyilatkozata egyre nagyobb port ver fel, többen is idéznek belőle:

"A Páholy ítélete. Románia Nagy Nemzeti Páholyának tanácsa a szabadkőműves év nyitóösszejövetelén megvonta a bizalmat az állam alapintézményeitől, beleértve az elnöki hivatalt és a kormányt. A szabadkőművesek „nem akarnak részesei lenni a káosznak és tolvajlásnak, amely sajnos az állam minden intézményében gyökeret vert”. Látszólag nem súlyos jelzés, valójában az."



Egy másik hivatkozás:


"Ráadásul a romániai országos szabadkőműves nagypáholy nagymestere szombaton bejelentette: megvonják támogatásukat a kormánytól és az államelnöki intézménytől, amelyet az utóbbi években segíteni akartak a káosz leküzdésében, a korrupció elleni harcban stb. Most belátták: sikertelenül. Beismerésük csattanós válasz lehet azoknak, akik a romániai szabadkőművesség óriási hatalmáról regélnek a rendszerváltás utáni időkben. Annyira nem lehetnek erősek, ha a kormányokkal együtt se mentek sokra. "


 

Források: 



http://szekelyj.wordpress.com/2009/09/13/kormanyvalsag-kovetkezik/

http://umsz.manna.ro/laptop

http://www.nyugatijelen.com/allaspont/vizvalaszto.php

http://aprofan.blogspot.com/2009/07/romania-szabadkomuvessege.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum