A bejegyzések listája

2008. szeptember 1., hétfő

Egy kolozsvári kiállításról - megkésve

Egy kolozsvári kiállításról - megkésve

Tavaly, 2007. november 21-én 14:30-kor nyitották meg a Szabadkőművesség Erdélyben című kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumban (MNIT), Kolozsvár-Napoca.



Az egy hónapig sem tartó időszakos kiállításról néhány sort találhatunk a múzeum weblapján, beszámolt róla a román sajtó, de magyarul csak az 1989-es alapítású Szabadság – Erdélyi Közéleti Napilap említette meg Romániában - Magyarországon pedig tudtommal híre sem volt. Örülnék, ha tévednék.



Pedig a kiállítás nagyszabású volt, ahogy a román nyelvű beszámolók, fényképek és a megnyitóról készült videófelvétel alapján láthatjuk. Mintegy 100, a szabadkőművességet idéző tárgyat - páholy jelvényeket, vállszalagokat, kalapácsokat, kesztyűket, kötényeket, vakolókanalat stb. állítottak ki - nagyon szépen, látványosan elrendezve. Egyes tárlókban személyi anyagok, iratok láthatók - úgy nézem, rendőrségi (vagy titkosrendőrségi) megfigyelések rekvizítumai.



A tárgyak nagy részét a Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum gyűjteményéből válogatták, de jelentős szerepet vállalt a Brukenthal Múzeum, a Román Nagyoriens és számos magánszemély is a kiállítás anyagának kiegészítésével.



Ha jól értem a Google automatikus fordítását románból angolra, akkor megjelent a kiállítás kapcsán két román történész (az egyik, Salageanu rendezte a kiállítást) szerkesztésében egy könyv az erdélyi szabadkőművességről: Tudor Salageanu - Marius Eppel: Masoneria in Transilvania.

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek


Megint csak a Google fordítására támaszkodva említem meg az Okkult elnevezésű dossziét, amelyben 1984-től kezdődően mintegy 1000 személy megfigyelésének adatai kerültek be, s amelyből néhány lapot kiállítottak.

A kiállítás megnyitásában is részt vevő Mircea Deaca, a Román Nagyoriens nagymestere elmondta, hogy Romániában 10 páholy működik (egy női), amelyekben mintegy 200 testvér tevékenykedik.



Jó lett volna látni a kiállítást, amire minden esélyünk meg is lett volna - ha tudtunk volna róla.

Sajnos manapság is él az a reflex, amely szerint csak nyugatra figyelünk, keletre nem. Még akkor sem, ha Erdélyről van szó.


Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2007/11/kiallitas-szabadkomuvesseg-erdelyben.html

A múzeum híre: http://www.museum.utcluj.ro/noutati.php?nou=Masoneria%20in%20Transilvania.%20Insemne,%20simboluri,%20repere.

Videó a megnyitóról: http://www.tv-net.ro/Video-Masoneria-in-Transilvania+126

A Szabadság híre: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/2844

Román nyelvű cikkek:

http://www.mediafax.ro/cultura-media/bijuterii-insemne-masonice-muzeul-national-istorie-transilvaniei.html?1706;1044929

http://old.clujeanul.ro/cotidian/nocache/articol/Cluj/Masonerie_la_expozitie.html

http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/masoneria_romana_in_expozitie_la_cluj_27791.html

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=5551

http://www.citynews.ro/Masoneria-din-Transilvania-la-expozitie+1031

http://www.cluj4all.com/stiri/stirile-zilei/expozitie-masoneria-in-transilvania.html

http://old.clujeanul.ro/cotidian/nocache/articol/Cluj/Interviu_cu_un_mason.html

http://www.citynews.ro/Tudor-Salagean-despre-Masoneria-in-Transilvania-+20+683

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum