A bejegyzések listája

2008. szeptember 29., hétfő

Vatera - kétségek és bizonyosságok

Vatera - kétségek és bizonyosságok

Újabb aukciók indultak szabadkőműves, vagy annak tartott tárgyakra a Vatera.hu aukciós piactéren.

Van egy cseh gyártmányú hőmérő, amelyen zárt derékszögvonalzó és körző ill. két kalapács szerepel. Én nem vagyok teljesen meggyőződve a szabadkőműves eredetről.



Egy kitűzőn pedig fejsze, fűrész és még néhány más szerszám szerepel 1879-es évszámmal. Ha már titkos társaság, akkor inkább a szabad ácsok jelvénye lehetett.



Egyértelmű eredetű viszont a Kelet 1903-as teljes évfolyama - csak egy kicsit borsos a 25000 Ft-os kikiáltási ára.



A régebbi érdekesebb tételek közül meg mindig megvan a 33. fokozatú vállszalag, az ezüst szabadkőműves pohár és a kenyérpecsét. Ezekről korábbi bejegyzésemben írtam: http://aprofan.blogspot.com/2008/07/veteran-vateran.html

A Vatera legújabb szabadkőművességgel kapcsolatos árverései között megjelent néhány olyan árucikk, amelyek eredetileg a Gyűjtők Boltja lapján szerepeltek.

Egyelőre nem az összes érhető el a Vaterán, az ilyesmi iránt érdeklődők csak látogassák szorgalmasan a Gyűjtők Boltja weblapját:

http://www.gyujtokboltja.hu/advanced_search_result.php?keywords=szabadk%F5m%FBves&osCsid=4590d31300a63bf28a19a46bbdd2de2b&x=10&y=5

Ezek többségükben angol vagy amerikai szabadkőműves érmék és felvarrók; a két magyar vonatkozású darab egy Bakonyi Kálmán és egy Gelléri Mór plakett.


Az egyes tárgyakhoz gyakran fűznek általában a Wikipédiából származó ismertetőket is.

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum