A bejegyzések listája

2009. augusztus 29., szombat

Szabadkőműves nagypáholyház - Dublinban

Abban a szerencsében lehetett részem, hogy a nyáron megtekinthettem az Ír Nagypáholy (Grand Lodge of Ireland) dublini Nagypáholyházát (Freemason's Hall).

Származási hely: Freemason's Hall Dublin

Láttam már néhány szabadkőműves páholyt és múzeumot, de ilyen nyílt és mindenre kiterjedő bemutatót nem láttam és ennyire közvetlen és barátságos magyarázatot sem hallottam még - ez talán az ír emberek természetéből is fakad, hiszen Írországban a járókelőktől kérdezősködve is hasonló kedvességet tapasztaltam.

A Nagypáholyház (Freemasons' Hall) a város központjában, a Trinity College és a St. Stephen Green park között félúton, az Ír Nemzeti Könyvtártól nem messze található.

Pontos címe: Freemason's Hall, 17 Molesworth Street, Dublin 2, Ireland.

A Szent István park (St. Stephen Green) északi oldalából a Nassau street felé vezető Dawson és Kildare utcákat félúton összekötő rövid Molesworth utcába befordulva rögtön feltűnik középtájt a szabadkőműves emblémával (derékszögvonalzó és körző) díszített kétemeletes épület.

A dublini páholymunkák és az ír szabadkőművesség otthona szabadkőműves múzeumként is működik, címe és leírása minden valamirevaló útikönyvben és online látnivalókat bemutató weblapon megtalálható.

Amint az egyik részletes ismertetőben szerepel, az egyes szintek különböző stílusúak, a földszint dór, az első emelet ión, a második pedig - na persze - korinthoszi.

A főbejáraton belépve egy hosszú folyosóra jutunk, balra a recepció és irodák, jobbra könyvtár és klub található. A folyosó közepén balra a lépcsőház, jobbra további irodák vannak, s a legvégén helyezkedik el a múzeum.

Származási hely: Freemason's Hall Dublin

Természetesen már a folyosó is gazdagon díszített szabadkőműves jelképekkel, a falakon elhelyezett vitrinekben megvásárolható kiadványok, egy asztalra kitéve pedig ingyenes brosúrák találhatók.

A páholyok közül először az első emeleten levő Nagypáholy termet mutatta be a vezető. Ennek a kék páholyként berendezett teremnek az egész padlózata fekete-fehér kockás (szabadkőműves) mintázatú, falain pedig régi nagymesterek nagyméretű festményei láthatók, köztük Edward welszi herceg is. A munkák zenei aláfestését impozáns orgona szolgálja.



A bemutató következő állomása az ugyanezen szinten található Királyi Boltív páholy volt, alapvetően egyiptomi jellegű elemekkel (szfinxek, egyéb dekorációk) vegyítve más korokkal és stílusokkal. A terem eklekticizmusára kiváló példa két egyiptomi fej - zsidó menórával kombinálva. Itt láthattam azt az oltár alá rejtett kis liftecskét is, amivel a ceremónia során alászállnak, majd visszaemelkednek a résztvevők. (Ez tényleg szimbolikus - a süllyedés és emelkedés nagyjából egy méter csak.)



A második emeleten van a Templomos Lovagok preceptórium terme és a Hercegi Kőművesek káptalanjának terme is. A Templomos Lovagok termének ábrázolásai erőteljes keresztény szimbolikát mutattak - a magyarázat során elhangzott, hogy a nem keresztény szabadkőművesek egyszerűen kihagyják ezt a fokot. A Hercegi Kőművesek terme gótikus jellegű ülőfülkékkel van berendezve, mindegyik felett zászlócskával.



A szabadkőműves múzeum megtekintése zárta a látogatást, itt üvegtárlókban életnagyságú páholy jeleneteket és szabadkőműves ereklyéket lehetett megnézni. Az egyik tárlóban katonai páholyok eszközei voltak elhelyezve, de látható volt számos kötény, páholyékszer, zászló és több történelmi jelentőségű irat is. A szabadkőműves szimbólumokat magyarázatukat megadó tartalmas feliratokkal együtt állították ki.



A bemutatót kísérő ismertetések számos érdekességet tartalmaztak az ír szabadkőművességről. Bizonyos magas fokok hiányoznak a rendszerükből (pontosabban más fokokkal összevontan szerepelnek) illetve az öltözködés is speciális - egyrészt nem viselnek kesztyűt a páholymunkák során, másrészt a szabadkőműves kötényt a zakó alatt hordják.

Rendkívül érdekes volt látnom a különbségeket más páholyokhoz viszonyítva - pl. a két felügyelő helye máshol volt, a csiszolatlan és a faragott kövek méretében (itt kisebbek voltak), a nagy Jákin és Boaz oszlopok hiányoztak (a felügyelők asztalán hevertek kicsinyített méretben). Érdekes volt a modern eszközök - mágneses írótábla, technikai eszközök - békés keveredése az archaizáló páholyberendezéssel és mindezek mellett egy bájos rendetlenség, az éppen nem használt eszközök, szimbólumok kikandikálása a polcról, sarokból. A ceremóniák alatt nyilván minden a helyére kerül majd, de engem ez az kissé kaotikus - a többfunkciós használatot mutató - kép ragadott meg leginkább.

Mint ahogy az írásom bevezető soraiban kiemeltem, rendkívül szívélyes légkörben zajlott a páholyház bemutatása és úgy tűnt számomra, megleptem vezetőmet azzal, hogy profán létemre tájékozottnak mutatkoztam a szabadkőművességet illetően. Mindenesetre külön figyelmembe ajánlotta a londoni magas fokok páholyházait, megadva címüket is.

Mindenkinek, aki Dublinban jár (akár szabadkőműves, akár nem), azt ajánlom, hogy feltétlenül nézze meg a nagypáholyházat!


Kapcsolódó linkek:

http://maps.google.com/maps?q=17+Molesworth+Street%2C+Dublin+2%2C+Ireland.&hl=hu

http://wikimapia.org/5559497/Grand-Lodge-of-Ireland-Freemasons-Hall-Molesworth-St-Dublin

http://www.dooyoo.co.uk/sightseeing-national/freemasons-hall/

http://www.irish-freemasons.org/index.html


Képgalériák a páholyházról:

http://www.irish-freemasons.org/Phototour_Pages/Photographic_Tour_Main_Page.html

http://ww2.grandmasterslodge.org/iopen24/defaultarticle.php?cArticlePath=218

http://www.flickr.com/photos/rkimberly/48720411/in/photostream/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum