A bejegyzések listája

2011. április 17., vasárnap

Nem rohanták meg a Francia Nagyoriens páholyait a nők

A napokban foglalkozott a Francia Nagyoriens tavalyi (7 hónappal ezelőtti) döntésének következményeivel az Express című francia újság. A cikkről angolul Chris Hodapp számolt be blogjában.

A François Koch által jegyzett cikkben a GODdF (Grand Orient de France) nagymestere, Guy Arcizet által megadott adatok a következők:

Jelenleg 53 nő tagja van a Francia Nagyoriensnek; de ebből 20 a Francia Női Nagypáholyból lépett át;

160 nő jelentkezett, ezek felvétele van folyamatban;

A Francia Nagyoriens páholyai közül minden ötödik elzárkózik a nők felvételétől (a nők felvételét megengedő döntés az egyes páholyok hatáskörébe utalta a kérdést); azaz a páholyok 80%-a hajlandó, 20%-a pedig nem hajlandó nőket felvenni.

A nagymester arra számít, hogy az év végére kb 500 női tagja lesz a Francia Nagyoriensnek, mintegy 1%-a a tagságnak. Azaz nem igazolódott az vélemény, hogy a nők meg fogják rohanni a GODF páholyait. A nők aránya valószínűleg csak évek, sőt évtizedek után fog emelkedni.

A francia cikk ismertetése után Hodapp blogjának amerikai olvasói számára megjegyzi, hogy a legnagyobb francia nagypáholy a GODF (Grand Orient de France), 50 ezer taggal; második a GLNF (Grande Loge Nationale Française) 38 ezer fővel - ezt ismerik el regulárisnak az angolszász irányzat hívei. A harmadik helyen a GLdF (Grande Loge de France ) áll 28 ezer taggal. Hodapp úgy tudja, hogy a francia szabadkőművesség összlétszámán belül 17% a nők aránya, ami a 15 ezres DH ( Le Droit Humain) vegyes páholy nő tagjaiból és a női GLFF (Grande Loge Feminine de France) 14 ezres tagságából  áll. (És persze a GOdF 53 nő tagjából.)

Azt azért irigykedve jegyzi meg, hogy az USA szabadkőműveseinak nagyarányú létszámcsökkenésével szemben a francia szabadkőművesség taglétszáma dinamikusan növekszik.



Források:

http://blogs.lexpress.fr/lumiere-franc-macon/2011/04/07/au-godf-mais-ou-sont-les-femmes/

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2011/04/women-not-flocking-to-grand-orient-of.html


Kapcsolódó linkek:


http://www.godf.org/


http://www.glnf.asso.fr/


http://www.gldf.org/


http://www.droit-humain.org/


http://www.glff.org/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum