A bejegyzések listája

2010. április 11., vasárnap

A Francia Nagyoriens megnyitotta kapuit a nők előtt

A Francia Nagyoriens szokásos szeptemberi éves konvencióján már évek óta szavazás tárgya a nők felvehetősége a páholyokba. Mindeddig kisebbségben maradtak a kapuk megnyitását szorgalmazók. A páholyok küldötteinek erőviszonyai alapján idén is ez lett volna várható, ezért az új nagymester, Pierre Lambicchi más módszert választott.

Átpasszolta a kérdést a Szabadkőműves Legfelsőbb Bíróságnak, hogy joguk van-e a páholyoknak nőket felvenni? A Bíróság 2010. április 8-i határozata szerint semmilyen szabályt nem sértenek meg, tehát szabad. A határozat azért is aktuális, mert tavaly egy páholyt a Nagyoriens feloszlatott mivel hat nőt felvett. A páholy nem hagyta magát, s azóta is küzdött ennek a jogának az elismeréséért. Így ezt a felvételt - bár utólag - szentesítette a szabadkőműves bíróság döntése.

A Nagyoriens továbbra sem tartja magát vegyes szabadkőműves rendnek, de az egyes páholyok felvehetnek nőket.

Érdemes felfigyelni a nők felvételét engedélyező döntés forradalmi jelentősége mellett arra is, ahogy ezt elérték. Azaz arra, hogy nem nagypáholyi döntés alapján, felülről, hanem a páholyok önállóságának elvéből kiindulva alulról, a páholyok felvételi jogának korlátozhatatlanságát ismertették el a szabadkőműves joghatósággal. Ami egyúttal a nagypáholyi bürokratikus felügyelet esetleges további csökkenését is eredményezheti.

Források:

http://www.lexpress.fr/actualite/societe/le-grand-orient-s-ouvre-aux-femmes_883416.html%3Cbr%20/%3E

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2010/04/grand-orient-of-france-opens-to-women.html

http://aprofan.blogspot.com/2009/09/francia-nagyoriens-nem-ker-nokbol.html

Észrevette a magyar sajtó is a dolgot:

http://gondola.hu/hirek/129319-A_francia_szabadkomuves_paholy_noket_is_befogad.html

http://hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=38151&kat=3

http://index.hu/kulfold/2010/04/11/mar_nok_is_tagjai_lehetnek_a_francia_szabadkomuves_paholynak/

http://bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2159:mar-nk-is-lehetnek-szabadkmvesek&catid=102:rovat-kulfold-europa&Itemid=484

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum