A bejegyzések listája

2008. július 9., szerda

Veterán a Vaterán

A Vatera licitjein folyamatosan jelennek meg szabadkőműves érdekességek. Ezek egy részére megvan a fizetőképes kereslet, mások sokáig nem kelnek el.

A veteránok közül megvan még a 33. fokozatú vállszalag:75000 Ft kezdőáron.

A szabadkőműves kenyérpecsét is:25000 Ft kezdőáron.

Néhány újdonság:

Royal Antediluvian Order of Buffaloes (Bölényrend - nem szabadkőműves):45000 Ft kezdőáron.

Ezüst szabadkőműves pohár:45000 Ft kezdőáron.

Az Eötvös páholy függesztéke:35000 Ft kezdőáron.

A jakobinus Hajnóczy József egy latin nyelvű jogtörténeti munkája 1791-ből:29000 Ft kezdőáron.

Van még néhány páholykiadvány az 1900 körüli évekből 7-8000 Ft-os és több újabb megjelenésű könyv és folyóirat 1-2000 Ft-os kezdőáron.

Most folyik egy licit Nagykovácsi község képeslapon ábrázolt szimbólumára, amely kinézésre valóban hasonlít szabadkőműves művekre, de szerintem nem az. (Talán a festője, Tallner J. ihletettsége lehetett szabadkőműves.)Az 500 Ft-os kezdőárat már megajánlotta valaki, majd meglátjuk, hogy mennyire kúszik fel a győztes ár a végére.

A sikeresen lezárult aukciók közül érdemes kiemelni Dr. Vajda Ernő: Hetvenöt év a királyi művészet szolgálatában (A Könyves Kálmán-páholy története) című dedikált könyvét, amely 8405 Ft-ért kelt el kilenc licit után. (Ez meglepetés számomra, mert a mű antikváriumokban felbukkanó példányaiért csak néhány ezer forintot szokták kérni.)Egy 1912-es szertartáskönyv néhány hónapja 16115 Ft-ért kelt el 25 licit után.

Elment Jászberényi Józsefnek a Szent István páholyról írt könyve:és egy régi mester-fokú káté is:A futó aukciók és a lezárult aukciók listáját néha érdemes megnézni, mert gyakran változik a helyzet. Például a lefutott aukciókat néha véglegesen törölnek, tehát a későbbiekben már nem találhatók meg a Vaterán.

Ilyen például a Galilei szabadkőműves páholy jelvényének licitje, ami nemrégen fejeződött be:vagy a Gömör páholy jelvényének aukciója:Kapcsolódó bejegyzések:

http://aprofan.blogspot.com/2008/09/vatera-ketsegek-es-bizonyossagok.html

http://aprofan.blogspot.com/2008/10/nem-mind-szabadkomuves-ami-de-azert.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum