A bejegyzések listája

2008. szeptember 15., hétfő

Hamza D. Ákos évforduló

Hamza Dezső Ákos (1903 - 1993)

(filmproducer, rendező, képzőművész, irodalmár és némiképp politikus)

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos személyiségek


Ez a sokoldalú művész, ember százöt éve született és tizenöt éve hunyt el, de talán úgy kellene fogalmaznunk, hogy "az örök keletbe" költözött, hiszen élete jelentős részében aktív szabadkőműves volt.

Festőművésznek indult, de fiatalkori párizsi évei során kitanulta a filmkészítés csínját-bínját. Hazatérve saját vállalatában először producerként majd rendezőként dolgozott. Filmjei közül talán a legismertebb Egy szoknya, egy nadrág Latabár Kálmánnal, de mostanában újra felfedezték más filmjeit is. Kiemelendő ezek sorából a Szíriusz című időutazásos sci-fi, amely jóval megelőzte Wells Időgépének megfilmesítését.

Bajcsy-Zsilinszky Endre köréhez tartozik, ír annak a Szabadság című lapjába és a német megszállás alatt részt vesz az ellenállási mozgalomban. A felszabadulás után vezető szerepet játszik a hazai filmszakma újjászervezésében, s 1946-ban Párizsba küldik tanulmányútra. Itt lesz szabadkőműves, s ez a kötődése egész további életében megmarad.

A Rajk-per hatására nem tér haza, először Olaszországban, majd Brazíliában él.

1956-ban egyik alapítója, majd 1961-től főmestere a Sao Paulói Resurrectio páholynak, amely a magyar nyelvű szabadkőművesség egyik fellegvára volt külföldön, amig a magyar nyelvű utánpótlás el nem apadt.

Részt vesz a külföldi magyar páholyok munkájában, a párizsi Martinovics páholy által szervezett magyar szabadkőművesek nemzetközi találkozóiról kiadott publikációkban szerepel gondolataival. (Szabadkőműves írások, Paris, 1966, újraközlése napjainkban: Hamza D. Ákos: A titoktartásról, Kelet 2004/1, 5-10. p.)

Számos kiállítást rendez műveiből Brazíliában és Nyugat-Európában. Nyolcvanötödik születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság Csillagkeresztjével tüntetik ki, s rá egy évre feleségével együtt hazatelepül Jázsberénybe.

1993. május 16-án meghal, hagyatékából (és felesége, Hamza Lehel Mária divattervezői munkásságából) létrehozzák a Hamza Múzeumot 1995-ben.

Halála után is több kiállítása nyílik és filmjeit is többször újra bemutatják.

Ennek a különleges életútnak a tanulmányozásához néhány kiindulópont:

http://www.djm.hu/kapcsolatok/hamza_bio.html

http://jaszsag.uw.hu/oldalak/tartalom/2003/HamzaKaradyPonyay2.doc

http://www.filmkatalogus.hu/Hamza-D-Akos--sz20617

http://www.freeweb.hu/mrger/Filmes/Hunhorror/sziriusz42.htm

http://www.filmkultura.hu/2004/articles/reviews/saopaulo.hu.html

http://www.metropolis.org.hu/?pid=16&aid=104

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos személyiségek
Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos személyiségek
Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos személyiségek


Kapcsolódó hír: http://szkp3.blogspot.com/2008/09/megemlekezes-hamza-d-akosrol.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum