A bejegyzések listája

2009. december 4., péntek

Szabadkőműves érdekességek a nagyvilágból

Az alábbiakban néhány olyan érdekességet mutatok be, amelyek között lehet nagyobb jelentőségű (mint a női szabadkőművesség terjedése) és kisebb fajsúlyú (mint a Hip-Hop stílusú vonalzó és körző), de mindegyik figyelemre méltó a maga nemében.

A Masonic Regalia lapon mutatja be egy cikk azokat az ékszereket, amelyek Hip-Hop stílusban szabadkőműves emblémákat formáznak. A cikk szerzője felteszi a kérdést, hogy vajon kik vásárolhatják ezeket a tárgyakat?
 
Forrás: http://www.masonicregalia.org/masonic-regalia/masonic-jewelry-as-hip-hop-bling


Milyen egy igazi szabadkőműves épület? Van-e autentikus szabadkőműves építészet? Ezekkel a kérdésekkel szakfolyóiratokban (pl. a Régi új magyar építőművészetben) is foglalkoznak, de általában csak az a konklúzió, hogy bizony a páholyházak eklektikusak, különböző korok stílusai vegyülnek bennük. Nos, a következő képeken messziről - pontosabban magasról - felismerhető  a Sao Paulo külvárosában épült szabadkőműves vendégház, amelyben a közeli Rák Kórház szabadkőműves betegeit és családtagjaikat szállásolják el.


Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről

Forrás: http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/12/now-thats-modern-lodge.html


Bulgáriában mostanában jelenik meg a két rivalizáló nagypáholy egyikének vezető tisztségviselője, Dimitar Nedkov tollából egy thriller, amelynek alapkonfliktusa az, hogy a bolgár miniszterelnök be akarja tiltani a szabadkőművességet a rózsakeresztesekkel, rotaryánusokkal és a Lyons klubbal egyetemben. A mű címe 'A Dan Brown fenyegetés'.


Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről

Forrás: http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/11/coming-to-bulgarian-bookstores-menace.html


A párizsi Nagyoriens múzeuma, amelyben nemrégiben súlyos károkat okozó tűz ütött ki, a jelentős részben állami pénzekből folyó renoválás után az állami múzeumok hálózatának lesz tagja Szabadkőműves múzeum néven.A látogatókat 2010 februárjától fogadó intézmény látványos weblapja már most megtekinthető.

Forrás: http://ovnnews.blogspot.com/2009/11/musee-de-la-franc-maconnerie.html


A pakisztáni Lahore-ban találták meg az 1783-as ún. Francken Manuscript egy példányát, amely a Perfekció Rítusát is tartalmazza. Modernizált változata a Google Books-on olvasható.

Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről

Forrás: http://www.freemasons-freemasonry.com/Francken-Manuscript.html


Balaram Biswakumar, az UGLE által regulárisnak elismert Indiai Nagypáholy új nagymestere a nyitás híve, beiktatási ceremóniájára meghívott több nem szabadkőműves vendéget is és kifejezte azt a véleményét, hogy a női és vegyes szabadkőművesség egy évtizeden belül realitás lesz. (Gondolom, hogy a reguláris szabadkőművességen belül, hiszen azon kívül már régóta realitás.)

Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről

Forrás: http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/11/incoming-grand-master-of-india-women.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum