A bejegyzések listája

2009. február 5., csütörtök

Szabadkőműves volt-e Darwin?

Darwin születésének 200. évfordulója közeleg. (Shrewsbury, Shropshire, 1809. február 12.)

Spontán megünneplésére létrejött egy Facebook csoport "Happy Birthday Charles Darwin." néven és hat nap alatt, február 3-án már több mint 40 000 tagja volt. A szervezői szeretnék elérni, hogy 12-ére 200 ezren legyenek.

Az alábbi linken lehet csatlakozni:

http://hu-hu.facebook.com/group.php?gid=53320310123

Darwin nem volt szabadkőműves - legalábbis nem szerepel a neve az angol páholyok taglistáin - viszont nagyapja, egy fia és egy unokája szabadkőműves volt.

Ebből kiindulva a Mackey's Encyclopedia of Freemasonry mégis csak valószínűnek tartja Darwin szabadkőművességét:

"Before coming to Derby in 1788, Dr. [Erasmus] Darwin had been made a Mason in the famous Time Immemorial Lodge of Cannongate Kilwinning, No. 2, of Scotland. Sir Francis Darwin, one of the Doctor's sons, was made a Mason in Tyrian Lodge, No. 253, at Derby, in 1807 or 1808. His son Reginald was made a Mason in Tyrian Lodge in 1804. The name of Charles Darwin does not appear on the rolls of the Lodge but it is very possible that he, like Francis, was a Mason."

A hazai szabadkőműves lapok közül a Galilei páholy lapján, és a Galilei listáján alapuló Soproni Testvériség páholy lapján egyértelműen szabadkőművesnek tekintik Darwint, míg a Tolerancia és Testvériség vegyes páholy lapján nem szerepel a listában.

A nagy angol nyelvű lapok listáin nem nem tüntetik fel Darwint, illetve a Brit-Kolumbia és Yukon Nagypáholy lapján a nagypapát, Erasmus Darwint szerepeltetik a fenti idézet mellett.

A szabadkőművességet fundamentalista alapokról támadó szerzők szerint nem is Charles Darwin a megalkotója elméletének, hanem a szabadkőművesség régi mítosza ez, amelyet nagyapján keresztül örökölt meg...

"Charles Darwin nem találta fel “A Fajok Eredeté”-nek a teóriáját. Ő csak elismételte azt, amit az ő apja es nagyapja ő előtte már megcsinált a publikacioiban, mert ez a beavatott ezoterikus, magas szintu Szabadkomuvessegnek egy vallása. Nem az a primitiv kis cucc, amit ott lent a Kék Páholyokhoz csatlakozó embereknek tanitanak."


S kizárólag a kiegyensúlyozottság kedvéért, hírt adok itt egy rajzolatról, azaz szabadkőműves előadásról, amely szintén elveti Darwin elméletét:

"Darwinizmus mint ideológia ... Darwinizmus mint mítosz ... Értelmes tervező: V.E.N.É.M"

Persze vannak hívei is Darwinnak a szabadkőművesek között, Székelyudvarhelyen pl. szabadkőműves kör működött “Darwin” néven az 1913-1917-es években. Erről Berényi Zsuzsanna Ágnes írt forrásközlő cikket a Székely Nemzeti Múzeum és a Csíki Székely Múzeum Évkönyvébe.

Források:
http://burningtaper.blogspot.com/2009/02/happy-200th-birthday-charles-darwin.html

http://www.galilei.hu/hires/hires.html

http://web.archive.org/web/20100408124358/http://www.szabadkomuvessopron.hu/sopron/kulfoldiek.html

http://www.droit-humain.org/hungaria/hu/list.html

http://www.bessel.org/famemas.htm
http://www.freemasonry.bcy.ca/biography/darwin_e/darwin_e.html

http://www.globalfreemasonry.com/global_freemasonry_05.html
http://www.alanwattsentientsentinel.eu/hungarian/transcripts/HUN_2006Dec21_Alan_Watt_Blurb_Simians_Servitude_to_Slavery.html
http://www.galilei.hu/rajzolat/kickdarwin.pdf

http://www.szekelyfoldert.info/sznm/adattarak/acta/acta00/berenyi_zs.htm

http://www.szekelyfoldert.info/sznm/adattarak/acta/acta00/tart00.htm

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum