A bejegyzések listája

2010. augusztus 15., vasárnap

Szabadkőműves érdekességek Ausztriában

Nemrégiben szerencsém volt néhány napot Ausztriában töltenem, így alkalmam adódott arra, hogy felkeressek néhény ausztriai, szabadkőművességgel kapcsolatos helyet.

Bécsben, a Rauhensteingasse 3. alatt található az Osztrák Nagypáholy páholyháza. A páholyház ugyan nem látogatható kívülállók részére, de érdemes megtekinteni díszes fa kapuját és a fölötte címerként felfüggesztett követ.A páholyház bejáratával szemben, a 4. számú házban  van a Zum rauhen Stein nevű szabadkőműves könyvesbolt.Az üzlet sajnos éppen nem volt nyitva, amikor arra jártam, de a kirakaton keresztül jól látszott, hogy a könyveken kívül különböző szabadkőműves emléktárgyak is kaphatók benne.

A Rauhensteingassén levő páholyházhoz és a bolthoz a legegyszerűbben a Kärntner Straßén a Stephanskirche felé haladva jobbra fordulva a Himmelhofgassén keresztül lehet eljutni.


A Bécstól kb. 150 km-re levő Zwettl városka mellett 5 km-re van a Rosenau kastély, amelyben szabadkőműves múzeum működik. Bár busszal is megközelíthető, de sokkal olcsóbb 28 eurós csoportos kirándulójeggyel (max 5 főig) vonattal utazni. A bécsi Franz-Josefs-Bahnhofról induló REX-ről (Regional Express) a Schwarzenau állomáson kell átszállni egy motorvonatra, amely elvisz Zwettl-be. Zwettl-ből Rosenauba ugyan elvileg a helyi buszjárattal is el lehet jutni, de a ritkán közlekedő busz helyett érdemesebb taxit rendelni a főtéren levő idegenforgalmi irodában.

A Rosenau kastély szabadkőműves múzeuma minden nap 9-17h között látogatható, a belépődíj 5 euró. A bejáratnál jobbra levő lépcsőn kell az első emeleten levő kiállítást megközelíteni.A múzeum főként az osztrák szabadkőművességre koncentrál, de országaink és szabadkőműves szervezeteink szoros kapcsolatai miatt számos magyar vonatkozású információval is találkozhatunk. A két nagypáholy kölcsönösen kisegítette egymást a bajban - amikor Ausztriában volt betiltva a szabadkőművesség, akkor az osztrákok Magyarországra jártak "munkára", majd amikor nálunk tiltották be, akkor meg Bécs volt a magyar szabadkőművesek mentsvára.

   

A kiállított tárgyak leírása sajnos csak németül van meg - nagyon hiányzott ezek angol nyelvű fordítása. A jegyhez kapott angol ismertető csak néhány oldal, s ezért nem helyettesíti a németül nagyon részletesen közölt információkat.

     

A tablókon sok magyar szabadkőműves neve megtalálható; részletesen ismertetik Angelo Solimán életét; látható a bécsi Újrakoronázott Reményhez páholyról készült festmény, amelyen Mozart, Schikaneder mellett az Esterházy család két prominense is megszemlélhető; rengeteg jelvény, kötény, szabadkőműves irat van kiállítva.


 

Talán a leglátványosabb a sötétkamra és a munkához berendezett páholy; a sötétkamrában a kötelező koponyával, a páholyban a főmester asztala, a durva és csiszolt kő valamint a tápisz (szőnyeg) ami a leginkább felhívja magára a figyelmet.

     

Mindent nem lehet elmesélni: tessenek elmenni és megnézni saját szemükkel!


Az összes fényképem: http://picasaweb.google.com/lalo5555/Rosenau#


Kapcsolódó weblapok:

http://www.waymarking.com/waymarks/WM7RW7_Masonic_Temple_Vienna_Austria


http://www.freimaurermuseum.at/


http://web.archive.org/web/20080528071719/http://www.ace.hu/icom/kir-besz-2007.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum