A bejegyzések listája

2010. október 10., vasárnap

Szabadkőműves kommunikáció

Vándorkiállítás jár városról városra Erdélyből indulva Romániában a kommunikáció történetét, történelmét bemutatva. Ennek keretében szó esik a szabadkőművességről is,
bemutatnak szabadkőműves jelvényeket és egy figurát szabadkőműves öltözékben.

A kiállítás címe "De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult..." [Az első írásoktól a multimédiáig. A kommunikáció (és nemcsak annak) rövid története...]

A tárlat honlapján elolvasható egy román nyelvű írás a szabadkőművességről "SIMBOLISTICA FRANCMASONICĂ ŞI SIMBOLURILE BRESLELOR" [A szabadkőművesség szimbolizmusa és a céhek jelképei] címmel TUDOR SĂLĂGEAN tollából; az ő nevéhez fűződik egyébként a Szabadkőművesség Erdélyben című kiállítás.

A kiállításról nagy lelkesedéssel ír a Transindexen Fülöp Noémi:

"NEM CSAK DUMA
Jobb, mint a történelemkönyv: kiállítás a kommunikáció történetéről

Az első mobiltelefonnal látogatható romániai kiállítás magától értetődő tényként kezeli Erdély többnemzetiségű múltját.

...
A hét belföldi és több külföldi múzeum, valamint több mint száz szakértő közreműködésével megvalósult kiállítás több szempontból is különleges. Az első olyan kiállítás Romániában, amelyet

a mobiltelefon segítségével olvasható, kétdimenziós kódokkal láttak el.



Ezek a szükséges program installálása után, a telefon kamerájával megjelenítve linkekként működnek, egy-egy tárgyról szóló információkhoz vezetnek. Bár a megnyitón egyetlen látogatóval sem sikerült találkozni, aki telefonnal a kezében nézegette volna a kiállítást (lehet, hogy mégsem annyira elterjedtek az internetkapcsolattal rendelkező okostelefonok Kolozsváron, mint ahogy azt hinnénk?), a tárlat azok számára sem érdektelen, akik csak a szemükre hagyatkozhatnak. 
 ...
A tematizálás sokkal érdekesebb és fogyaszthatóbb, mint a történelemkönyvek időrendi megközelítése: külön pannó szól például az öltözékkel történő kommunikációról. Ennek illusztrációja többek között egy olyan, Sepsiszentgyörgyről származó szabadkőműves jelvény is, amelyen magyarul olvasható: Légy erős, légy igaz, légy kitartó, illetve az aradi Széchenyi páholy jelvénye is.
...
A romániai körúton lévő kiállítás ikertárlata ugyanebben az időszakban Genfben is bemutatkozik, azonban míg a pannók szövegei ugyanazok, a tárgyak svájci múzeumokból származnak. Aki pedig egyik városban sem jut el a múzeumba (Kolozsváron november 3-áig lesz látogatható, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között), jelentős részét megnézheti a kiállítás honlapján."


A már bezárt kiállítások helyszínei: Déva, Segesvár; most látható Kolozsvárott; tervezett helyszínek még: Szeben, Temesvár, Gyulafehérvár; később pedig Arad, Brassó, Tergovistye és Bukarest.

A kiállítás termei megtekinthetők a virtuális kiállítás panorámaképei segítségével; a szabadkőművességgel a 2. teremben találkozhatunk.


Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről



Források és kapcsolatok:
http://multikult.transindex.ro/?cikk=12633
http://www.multimediahistory.org/
http://www.sips.ro/multimediahistory/site/index.php?id=132
http://www.sips.ro/multimediahistory/site/index.php?id=8
http://multimediahistory.org/website_geneva/

http://www.sips.ro/multimediahistory/panorama/sala_2/pic.jpg

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum