A bejegyzések listája

2012. március 4., vasárnap

Az olasz szabadkőművesek világa

Az olasz szabadkőművesek világa
 Páholy     2012. 03. 04

Több tízezer tagja van az olasz szabadkőműves páholyoknak, amelyek befolyása a mai napig átszövi az itáliai politikát és közéletet.


Akciós áron lehet vásárolni a római szabadkőműves boltban. A csuklya 26 helyett most csak 21 euróba kerül, 20 százalékos kedvezménnyel a mesterek által viselt fekete kötény is csak 110 euró - ismertette a L'Espresso hetilap az olasz fővárosban jól ismert üzlet kínálatát.

A szervezetekről szóló olasz törvény nem tiltja a 19. századtól működő szabadkőműves páholyok működését. Ismertek vezetőik, tagjaik, székhelyeik és a szabadkőműves "felszerelést" áruló üzletek is.

A legnagyobb olasz szabadkőműves társaságként ismert Grande Oriente d'Italia (Olaszországi Nagy Kelet) székháza évtizedeken át a Róma központjában levő Palazzo Giustiniani volt, de néhány éve már a szenátorok irodáinak ad otthont. A Grande Oriente jelenleg a római Gianicolo-dombon tartja összejöveteleit; a villa bejáratát díszítő rajz körzőt ábrázol.

A csak férfiak előtt nyitott szabadkőműves páholy nyilvánosságra hozta azt is, hogy taglétszáma meghaladja a húszezret.

A nagyságra második Grande Loggiához (Nagy Lodzsa) 7500-an tartoznak, és minden ötödik tag nő. Az összesen négyszáz páholyt számláló Grande Loggia székháza szintén Róma szívében található, a Gesu jezsuita rendtemplom melletti palotában, a Bettino Craxi vezette egykori olasz szocialista párt (PSI) volt központjának szomszédságában.

Az olasz internetes honlapokon több szabadkőműves névsor is megtalálható az itáliai politika és közélet ismert neveivel. A kisebb páholyok egyenesen interneten reklámozzák magukat azt hirdetve, hogy akárki társulhat. A jelentkezők több meghallgatáson is átesnek, és a páholy vezetői és tagjai döntenek megfelelésükről - olvasható a társaságok weboldalán.

Hivatalos listák nincsenek, de Gianni Agnelli volt Fiat-elnök vagy Maurizio Costanzo politikai újságíró, televíziós műsorvezető szabadkőműves tagságát kész tényként kezeli az olasz közvélemény.

Köztudott Olaszországban, hogy Silvio Berlusconi volt kormányfő 1978-tól a P2 néven ismert szabadkőműves szervezet tagja volt. Az olasz sajtóban megjelent tagsági igazolványa szerint százezer líra tagsági díjat fizetett, és száznegyedikként jelentkezett a több mint ezer tagot számláló társaságba.

A Licio Gelli vezette P2 (teljes nevén a Propaganda 2) a Grande Oriente d'Italiából kinőtt szervezet volt. A 70-es években jelentős hatalomra tett szert, állam volt az államban. Több tagja az akkori olasz kormány minisztere volt, de akadtak közöttük a titkosszolgálatoknál, az egyházban dolgozók és újságírók. A P2 névsorát 1981-ben az államellenes tevékenység címén indított ügyészségi vizsgálat hozta nyilvánosságra. A szervezetet 1982-ben betiltották.

A vatikáni Hittani Kongregáció 1983-ban dokumentumot bocsátott ki arról, hogy a keresztény hit és a szabadkőművesség nem egyeztethető össze.

A L'Espresso az olasz szabadkőművesek élő enciklopédiájának tartott Bruno Rozera egykori prefektust, a P2 volt tagját kérdezte. Rozera elmondta, hogy a P2-t beszüntették, de nem tűnt el, Gelli felett "más szintek is léteztek", és Berlusconi azóta sem szakított a szabadkőművesek világával.

A mindenkori olasz kormányfőt övező szabadkőművesség gyanúja Mario Monti kormányfő tavaly novemberi kinevezésekor is felmerült az olasz újságokban. Az azonban a sajtót is meglepte, hogy Gustafo Raffi, a Grande Oriente nagymestere megszokott hallgatását félretéve külön üdvözölte az új miniszterelnököt.

"Monti nagy formátumú politikus, reméljük, hogy kivezeti az országot a válságból" - fogalmazott Raffi.

A nagymester március 6-án mutatja be az In nome dell'Uomo (Az Ember nevében) című könyvét a szabadkőművesség és a társadalom kapcsolatáról.

Firenzében időközben megnyitották Olaszország legelső szabadkőműves múzeumát, amely a toszkán városban élő angolok által 1731-ben alapított páholy több mint tízezer emléktárgyát mutatja be. Közöttük látható John Wayne amerikai filmszínész szabadkőműves igazolványa is.

(MTI)

Forrás: http://www.bumm.sk/65973/az-olasz-szabadkomuvesek-vilaga.html 

Olasz források:

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/com%C3%A3%C2%A8-fighetto-il-nuovo-massone/2175377

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/la-massoneria-dietro-b/2142880

http://bologna.repubblica.it/dettaglio-news/14:47/4125420

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum