A bejegyzések listája

2013. január 7., hétfő

Szabadkőműves motívumok a Lúdas Matyiban!!!!

Borbély Szilárd revelációt jelentő Lúdas Matyi újraolvasása és újraértelmezése végre a helyére teszi klasszikus irodalmunk e sokszor félreértett remekét. Ahogy a szerző elemzése eredményét összefoglalja:

"Fazekas, a konzervatív író bebizonyította, hogy a régi világ rendje jobb, bármit is mondjanak a felvilágosodás hívei, az újról álmodozók és a szabadkőművesek."

A tanulmány szövegében a szabadkőművességre utaló jelek feltárását a következőképpen végzi el Borbély Szilárd:

"Az ironikus nyelvhasználatra utaló számos példa között további gyanút kelthet még bennünk, hogy a szarkasztikus utalásokkal áthatott szövegben vajon Matyi első álöltözete nem rejt-e vajon többletjelentést magában: „…veszen egy kézi szekercét, / Zsebbeli ölmérőt, s plajbászt egy irha kötővel; / És egy vándorló olasz ács-formába jelen meg.” (168.) Matyi nem igazi ács, ezért öltözete csak jelzése az ács öltözetének. A ruházat tehát jel funkcióba kerül, nem a dogot magát jelenti. Az elbeszélő által említett kellékek a korszak számára a szabadkőművesek rituális öltözetének ismert allegorikus darabjait is jelenthetik. Az 1815-ben megjelenő Mondolat című gúnyirat címlapmetszetének elég egyetlen kellékkel, a háromszöggel utalnia a szamár hátára ülő alak szabadkőműves mivoltára [3]. A szabadkőművesek ellen számos pamflet jelent meg a 18. század vége felé. Matyi alakjának efféle értelmezését ugyan nem erősíti több eszközzel a szöveg, ám a lehetőség nem teljesen kizárható. Különösen, hogy az egész mű utalásrendszere éppen a társadalmi átalakulás elvetésére, a régi jó rend és a patriarchális szokások konzervatív védelmére irányul."


Mindezekből számomra egyértelműen kiderül, hogy Fazekas írásában támadta a korabeli szabadkőművességet, de legalábbis annak a magyar valóságtól elszakadt, öncélú reformokat, sőt forradalmi ábrándokat kergető képviselőit. Annak tudomásulvétele, hogy nem volt szabadkőműves, a fentiek alapján kiegészül azzal a most már tényként kezelhető állítással, hogy tudatosan nem lépett be ebbe a magyar rögvalóságot felforgatni kívánó szervezetbe, ezzel is demonstrálva konzervatív népi-nemzeti elkötelezettségét!



Forrás: http://www.avorospostakocsi.hu/2013/01/07/a-patriarchalis-ironiarol-a-ludas-matyi-ujraolvasasa/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum