A bejegyzések listája

2003. január 16., csütörtök

Szabadkőműves hírességek

Nyilván az összesküvés elméletek ostobaságaira reagálva szoktak közölni rendkívül hosszú listákat azokról a neves pozitív személyíségekről, akik szabadkőművesek voltak. Ezekkel kapcsolatban mindig hiányérzetem volt. Más a helyzet ugyanis egy aktív, a páholymunkában rendszeresen résztvevő ill. a belépést csak az eszmei közösség deklarálása érdekében vállaló ember értékelése között.

Mostanában találkoztam három példával is:

Kossuth Lajos amerikai útja során Cincinattiban politikai és társadalmi támogatás szerzése céljából az egyik nap belépett (inas lett), másnap legénnyé, majd rögtön utána mesterré avatták, majd azon nyomban ki is léptették a páholyból (Tiszteletbeli főmestersége megtartásával). Nyilván ez nem tekinthető aktív szabadkőműves tevékenységnek.

Ady Endre (akit Jászi Oszkár kért fel a belépésre) tagságának hét éve alatt négyszer jelent meg a páholyban, azaz a három avatáson/díjemelésen kívül csak egyszer.

Kosztolányi Dezsőről Berényi Zsuzsa hosszas kutatás után megállapította, hogy az eddig hitt egy év tagsága legalább két éves volt.

Szóval jó lenne egy olyan lista a nevezetes szabadkőművesekről, amelyben szerepelne az aktivitás foka - hány évig vett részt a szervezet életében, milyen gyakorisággal, önként, vagy felkérésre lett tag, esetleg hogyan szűnt meg a tagsága. A másik oldalról pedig az, hogy az illető munkásságban hogyan jelenik meg a szabadkőművesség hatása - változtak-e egy tudós, művész stb. publikációi, produkciói, hatása volt-e ezekre markánsan, fejlődött-e?

Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=34359095&t=9027376

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum