A bejegyzések listája

2008. március 28., péntek

A Nyugat és a szabadkőművesek

100 éves a Nyugat. Az évforduló alkalmából számos programmal emlékezik meg a magyar kulturális élet a nagymúltú folyóiratról.

Nagyon szép és értékes a Nyugat digitalizált változata az Országos Széchényi Könyvtár honlapján (http://epa.oszk.hu/00000/00022/nyugat.htm) - megjegyzem, már egy ideje ott van és olvasható, tehát nem az évfordulóra készült - de talán még szebb a szintén OSzK-s évfordulós weblap:

http://nyugat.oszk.hu/

Azt, hogy ki tekinthető Nyugatosnak, a weblap alkotói valamilyen módon megoldották és leközölték:

http://nyugat.oszk.hu/html/alkotok.htm


Ezen a listán 111 név szerepel. A Galilei páholy szabadkőműves listáján (http://www.galilei.hu/hires/hires.html) ezek közül 17-en találhatók meg, a következők:

Ady Endre
Bíró Lajos
Csáth Géza
Devecseri Gábor
Fodor József
Harsányi Zsolt
Hatvany Lajos
Heltai Jenő
Hevesi Sándor
Ignotus, Veigelsberg Hugó
Karinthy Frigyes
Kassák Lajos
Komlós Aladár
Kosztolányi Dezső
Márai Sándor
Nagy Endre
Schöpflin Aladár

Ez 15,3%-os arány. Meglepően magas a szabadkőművességnek a népesség egészéhez hasonlított arányához képest, de az értelmiség egészéhez vagy az irodalmárokhoz viszonyítva is. Ennek ellenére teljesen egyetértek azzal a véleménnyel, hogy sem a számarány, sem az ideológiai, filozófiai vagy esztétikai megfeleltethetőség sem áll fenn a folyóirat és a szabadkőművesség között. (Már csak a szabadkőművesség előzőek szerinti besorolhatatlansága okán is...)

Szintén igaz, hogy Ady szabadkőművessége inkább elvi egyetértésre korlátozódott - páholyában mintegy 4 alkalommal jelent meg - Kosztolányi csak 2 évig volt aktív szabadkőműves és Márairól nem tudni bizonyosan, hogy szabadkőműves volt-e egyáltalán.

Ezeket a megjegyzéseket kiegészítem még azzal, hogy Karinthy csak halála évében lépett be Bécsben, s kétséges, hogy a felvételi munkán kívül volt-e máskor a páholyban, s hogy Kassák csak 1945 után lett szabadkőműves - rövid időre.

Ha szabadkőműves újságot keresünk, akkor az nem a Nyugat, hanem a Világ.

[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77624541&t=9027376]

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum