A bejegyzések listája

2008. november 16., vasárnap

Komilfó

A francia "comme il faut" kifejezést. ami a kifogástalan, jól nevelt viselkedést jelenti, manapság gyakran a címben szereplő fonetikus formában használják.

Már ha valaki tudja, hogy mit jelent. S ha tudja is, nem biztos, hogy alkalmazza is.

Az Internet világában - s különösen a fórumok, csetek, e-levelezések anoním közegében - sajnálatosan kevés maradt meg a kulturált kommunikáció alapformáiból. Pedig a akár a legudvariasabb formában is lehet valamiről kritikus véleményt alkotni, sőt a forma és tartalom ellentéte még inkább segítheti a kívánt hatás elérését.

A komilfó netikettnek (net-etikett) nevezett változata mára szintén kevéssé ismert és használt - mindig csak mások vonatkozásában említődik meg a viták során.

A korrekt kommunikáció egyik alapszabálya, hogy az ember bemutatkozik, amikor beszélgetést kezdeményez másokkal. Ezt a követelményt valamennyire enyhíti a kifejezetten anoním kommunikációs csatornák megjelenése, de nem oltja ki. S a netikett határozott elvárása, hogy az aniním beszélgetésekben nem használható fel a résztvevők valódi személyiségére való utalás.

Viszont ha egy beszélgető fórum egyik résztvevője egy másikhoz magánlevelet ír, akkor elvárható, hogy az aláírásában már a valódi nevét tüntesse fel. Számos ilyen levelet kaptam és írtam is, az esetek legnagyobb részében felfedve a nicknevem inkognitóját. Természetesen ennek a párja is igaz, ha valódi névvel aláírt levelet kap valaki, akkor erkölcsi kötelessége neki is a valódi nevével válaszolni.

A kivételek leggyakrabban szabadkőműves levelezőtársaimmal kapcsolatosak. Úgy vélem és ezt a gyakorlatot is követem, hogy ha egy szabadkőművesnek írok magánlevelet, akkor a nicknevemmel írom alá. Mégpedig éppen azért, hogy ne tartsa kötelességének ő is valódi nevével aláírni. Nem komilfó ugyanis kényszerhelyzetet teremteni, mások úriemberségét kihasználni.

Ennek ellenére számos szabadkőművessel - mindkét irányzatból - folyó levelezésem valódi nevünkön folyik. Ezek egy része eleve így indult - saját nevüket aláírva írtak nekem levelet, illetve néhény nicknéven folyó levélváltás után bemutatkoztak, mire én is ezt tettem. Ez így komilfó, de mondhatnánk azt is, hogy ez illik a csiszolt kőhöz.

Ezek után elképzelhető, hogy mennyire meglepődtem, amikor egy szabadkőműves magánlevélben álnéven vitatkozva velem, velem kapcsolatos személyes információkat használt dehonesztáló formában. Azt hiszem ez sem a netikettnek, sem az etikettnek, sem a szabadkőműves erkölcsiségnek nem felel meg.

Ezen felháborodva saját nevemet aláírva válaszoltam az illetőnek, feltételezve, hogy erre már ő is aláírja a magáét és így egyenlő feltételek mellett folytathatjuk vitánkat.

Mivel ez nem történt meg, megszakítottam vele a kapcsolatot.

Kíváncsi vagyok arra, hogy mások komilfónak tartják-e az én elképzeléseimet a "comme il faut"-ról.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem komilfó az elképzelésed a "comme il faut"-ról. Ugyanakkor, bevallom, hogy én nem lepődtem meg rossz tapasztalatodon. Szerintem a szabadkőművesek semmivel sem különb emberek, mint a "profánok", mely utóbbiak közt az általad észlelt viselkedés talán nem kelt ilyen nagy feltűnést. Én is ismerek olyan szabadkőművest, aki ilyen, vagy akár más, ugyancsak etikátlan viselkedésre képes.
S hogy magam ne sértsem az etikettet, itt az aláírásom:
van der Post

Névtelen írta...

Juj, és ki az a szabadkőműves, és milyen etikátlan viselkedés az, amire célzol? Nagyon érdekel.
Ha viszont nem nevezed meg az illetőt, és nem mondod meg, miről van szó, ne beszélj a levegőbe.
És hogy én is betartsam a netikettet, nevezzünk engem Professzornak, esetlek Spectatornak

Lalo írta...

Kedves Professzor Spectator!

Félreértesz.

Én ugyan egy konkrét eset kapcsán írtam, amit írtam, de az általánosság szándékával.

Nem célom az illetőt személyében pellengérre állítani, hiszen én is éppen a személyeskedést kifogásoltam nála.

Azzal az eljárással nem értek egyet, amikor valaki névtelenség mögé bújik, de vitapartnerének személyes adatait kikutatja és azokat dehonesztáló módon használja fel.

Vagy legyen mindkét fél anoním és ne hivatkozzanak egymás személyes életkörülményeire, vagy kölcsönösen mutatkozzanak be.

Ezzel az elvvel te nem értesz egyet?

Névtelen írta...

Kedves Lalo!
Ez a hozzászólás van der Postnak ment, mert az az érzésem, tudom kire célozgat a szokásos sanda stílusában.
A te cikkeddel nincs problémám.
(A neveim van der Post máshol használt nickneveire vonatkoznak)

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum