A bejegyzések listája

2011. március 6., vasárnap

Amerikai el- és el nem ismerések

Az Észak-Amerika Szabadkőműveseinek Nagymesteri Konferenciája (Conference of Grand Masters of Masons of North America) mellé létrehozott tanácsadó testület, az Információ az Elimeréshez Bizottsága (The Commission on Information for Recognition) kiadta legújabb éves jelentését. Ebben minősíti a világ szabadkőműves szervezeteinek regularitását, támogatva az USA nagypáholyainak elismerési politikáját. Néhány érdekesség a jelentésből:

A bizottság kifejezi elégedetlenségét amiatt, hogy a Bulgáriában 2001-ben kettévált reguláris nagypáholy utódszervezetei nem képesek egyezségre jutni.

Az UGLE (Egyesült Angol Nagypáholy) és Ciprusi Nagypáholy (Grand Lodge of Cyprus) megegyezett ciprusi fennhatóságaik területéről, testvéri kapcsolatokat létesítettek egymással, így a Ciprusi Nagypáholy megfelel a regularitás minden szabályának.

A Cseh Nagypáholy értesítése szerint disszidens tagjai létrehoztak egy Cseh Nemzeti Nagypáholy (Czech National Grand Lodge) nevű irreguláris szervezetet. Ez nem felel meg regularitás szabályainak; a Cseh Köztársaságban továbbra is a Cseh Nagypáholy az egyetlen reguláris nagypáholy.

Monacoban az angol, a német és a francia reguláris nagypáholy közreműködésével felszentelték a Monacoi Nagyhercegség Nagypáholyát, amely így eleget tesz a regularitás feltételeinek. [A jelentés nem említi meg a viharos előzményeket, hogy gyakorlatilag kizárták az eseményről a GLNF (Francia Nemzeti Nagypáholy) botrányokba keveredett vezetőjét, Stifanit.]

A Román Nemzeti Nagypáholy értesítése szerint kizárt tagjai létrehoztak egy irreguláris szervezetet. Továbbra is csak a Román Nemzeti Nagypáholy felel meg a regularitási feltételeknek.

Elismerést kért a Spanyolországi Gran Logia Simbolica de Espana e Iberia nagypáholy, de megvizsgálva a körülményeket továbbra is csak a Spanyol Nagypáholy regularitása áll fenn.

A franciaországi Grand Priory of the Scottish Rectified and Reformed Rite of Occitania által alapított Grand Encampment of Knights Templar of the USA tevékenysége aggályos, mert a francia alapító szervezet irregulárisnak tekinthető.

Egy internetes csoport a szabadkőművesség problémás eseteiről szivárogtat ki dokumentumokat a Masonicleaks.com weblapon; mind belső szabadkőműves bíróságok, mind az állami bíróságok ilyen eseteit ismerteti hétről-hétre.

Az Egyetemes Szabadkőművesség Alapítványa (The Foundation of Universal Freemasonry) néven létrejött egy Wisconsin államból kiinduló szerveződés, amely független szabadkőműves páholyokat kíván tömöríteni. [Ezt a szervezetet nem nevezi expliciten irregulárisnak, de idézi azokat a passzusokat az alapító okiratból, amelyek lehetővé teszik nők részvételét és a Biblia elhagyását a rituálékon.]




Források és kapcsolódások:
http://www.cgmna.org/
http://www.recognitioncommission.org/
http://www.recognitioncommission.org/2011/03/05/2011-commission-report/
http://masonicleaks.com/
http://thefoundationofuniversalfreemasonry.org/
http://aprofan.blogspot.com/2011/02/nemkivanatos-nagymester.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum