A bejegyzések listája

2012. október 26., péntek

Fejtörő játék a szabadkőművesekről

Az egri Dobó István Gimnáziumban Ujvári Csaba Könyvtáros tanár fejtörő játékot indított a diákok számára, amelynek második rébusza a szabadkőművesekkel kapcsolatos.


Titkok könyvtára

 

 

Kedves Dobósok!

Új tartalommal bővül szeptembertől a „Könyvtár” menüpont. Kalandos utazásra hívom a titkok felfedezésének szerelmeseit. Minden hónapban, szeptembertől májusig, egy-egy rejtélyes eseményt, személyt, társaságot vagy kultúrát járunk körbe egy keresztrejtvény
segítségével.
A szokványos fejtörőt annyival egészítettem ki, hogy nem csak a meghatározásokat kell helyesen beírni, hanem azt is, melyik könyvből származik a megfejtés (szerző, cím, kiadás helye, kiadó, kiadás ideje és oldalszám). A bekeretezett oszlopban minden hónapban egy-két latin szónak kell megjelennie. A végső megfejtésként ezekből a szavakból állít majd össze a „kedves kincsvadász” egy idézetet, amelyet lefordít a forrás megjelölésével.
A jelentkezés úgy történik, hogy a könyvtárban elhelyezett dobozba kell bedobni az internetről kinyomtatott és jeligével ellátott megoldó lapot. Első alkalommal külön borítékban kell beküldeni a nevet és osztályt, a borítékon pedig a jeligét, ami azután minden hónapban ráírandó a megoldó lapra. A játékban bármely dobós diák részt vehet. Az értékelés szempontjaiba a források pontos megjelenítése is beleszámít. Az eredményhirdetésre júniusban kerül sor. A jutalom egy értékes könyv és persze az elégedettség érzése, hogy nem maradt megfejtetlen rejtély.
Jó és hasznos időtöltést kívánok!
Ujvári Csaba
Könyvtáros tanár

feladatlapok:

  1. templomosok.pdf
  2. szabadkőművesek.pdf

https://docs.google.com/open?id=0B7DXSylee31WaHZWa0NzeW9OY00

Jópofák a kérdések, de néhány közülük pontatlan, helyesen így kellene szólniuk:

4. Magyarországi … Nagypáholy: a magyar páholyok közös szervezete 1886 - 1920 között.

16. Az ő belügyminisztersége alatt is betiltották a szabadkőművességet Magyarországon.
19. Az egyik szabadkőműves naptár kezdő éve.

Csináltam belőle egy interaktív játékot: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0ArDXSylee31WdEpyWG9ybkFpN253Q0kxbjMtVEtRbnc&single=true&gid=4&output=html&widget=true


Forrás: http://www.dobo-eger.sulinet.hu/konyvtar_titkokkonyvtara.html

http://www.dobo-eger.sulinet.hu/konyvtar/titkokkonyvtara/szabadkomuvesek.pdf

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum