A bejegyzések listája

2012. november 22., csütörtök

Nézzünk fölfelé, ha az utcákat járjuk!

Nézzünk fölfelé, ha az utcákat járjuk!

Szerző: csd
2012. november 22.
Nézzünk fölfelé, ha az utcákat járjuk! Lépten-nyomon elsétálunk mellettük, megcsodáljuk őket, mégsem tudjuk a történetüket: a fővárosban számos szabadkőműves épület, jelkép található. A titkos szervezet az építészetünkön is nyomot hagyott, a téma szakértőjével, Berényi Zsuzsanna Ágnessel beszélgettünk.

Kossuth Lajos, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Klapka György, Podmaniczky Frigyes, vagy akár Budapest első polgármestere, Kamermayer Károly – napestig sorolhatnánk azon férfiak nevét, akik mind szabadkőművesek voltak. A szervezetet egyfajta titok és misztikum övezi még ma is. Dr. Berényi Zsuzsanna Ágnes a munkája során került kapcsolatba a szabadkőművesekkel, 13 könyvet írt a témában.
- Matematika, fizika-ábrázoló, magyar irodalom - és nyelv, illetve történelem és eszperantó tanár vagyok, mindemellett pedig történész, vagyis, minden érdekelt – mesél magáról a téma szakértője. - A Történettudományi Intézethez kerültem, a Világ című lapot céduláztam. Így ismerkedtem meg a szabadkőművesekkel, a lapot ugyanis ők adták ki. Meg akartam ismerni a szervezetet, ezért szinte minden időmet a levéltárban töltöttem.  
Dr. Berényi Zsuzsanna Ágnes egyik könyvében Budapest szabadkőműves emlékeit, elnevezéseit ismerteti kerületről kerületre haladva.
- A legismertebb a VI. kerületi Podmaniczky utcai Magyarországi Symbolikus Nagypáholy, ez minden szempontból szabadkőműves. A gyönyörű épület adományokból épült fel, és ma is őrzi a stílusjegyeket. A külső díszítésen megjelennek a szimbolikus jelképek, de jellemzőek az oszlopok is. A szabadkőművességnek világszerte egyezményes jelei vannak – mondja a történész, hozzátéve, hogy az I. világháború alatt a Nagypáholy hadikórházként funkcionált, melyben szabadkőműves orvosok és feleségeik ápolónőkként dolgoztak.
A Podmaniczky utcai épülethez hasonlóan szép az I. kerületi Fő utcában lévő Galilei Páholy Ház vagy az V. kerületi József Nádor téri épület is. Újpesten is található a Világosság Páholy háza, a Lőrinc utca 6-ban. Minden páholy ugyanolyan jegyekkel bírt, ezért az épületek könnyen felismerhetők. Nézzünk tehát fölfelé is, ha az utcán sétálunk, mert Budapest ezen a téren is számos csodát rejt.  

Forrás: http://helyitema.hu/belfold/38660

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum