A bejegyzések listája

2009. június 30., kedd

Szabadkőműves-e a Good Templar rend?

A Népszabadság 2009. június 20-i számában N. Kósa Judit ír Egy derűlátó pillanat címmel a magyarországi Good Templar rendről.

Többek között ilyeneket is:

"Tízéves volt éppen a magyarországi Good Templar rend, az alkohol rombolását legyűrni hivatott szervezetek élharcosa. A talán legismertebb a mintegy száz hazai szabadkőműves páholy közül.
...
A Good Templar rend mindazonáltal szabadkőműves páholy volt, ..."


A rendkívül érdekes és tartalmas cikkben a Good Templar rend szabadkőművesnek és páholynak nevezése téves. Ugyan a Jó Templomos rendet részben szabadkőművesek alapították és emiatt rituáléi kezdetben szabadkőműves jellegűek voltak, az eltérések és a célok különbözősége miatt mégsem tekinthető szabadkőművesnek. A szabadkőművesség soha nem is ismerte el részének, általában az összeesküvés-elméletek hívei szokták szabadkőművesnek, vagy paralatomálisnak nevezni a Rotary Clubbal és más szervezetekkel egyetemben. A nemzetközi szervezet ma is létezik "International Order of Good Templars" néven. Mára jelentős változások következtek be felépítésében és működésében, szervezetei többségében megszűnt a páholy alapú szerveződés és a rituális működés. Csak a hagyományőrző kisebbség végzi tevékenységét - az alkoholizmus és a kábítószerek elleni harcot - rituális keretek között.

Másik tévedés páholynak nevezni, ugyanis eredetileg az egy adott terület - általában egy ország - páholyai egyesültek nagypáhollyá, nálunk pl. Független Good Templar Rend Magyarországi Nagypáholy néven. A rend egészét pedig annak idején Világpáholynak nevezték.

A címben feltett kérdésre a válasz tehát határozottan nem, a Good Templar rend nem volt soha szabadkőműves és ma még kevésbé az.


Források:

http://nol.hu/ajanlo/20090620-egy_derulato_pillanat

http://www.iogt.org/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum