A bejegyzések listája

2009. június 20., szombat

Szabadkőműves piknik Dégen

A Múzeumok Éjszakája keretében a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület nyilvános rendezvényt szervezett Dégre.

A meghívón a következő állt:

Programok:

16.00-21.00 Különleges tárlatvezetés a kastélyban:
A folyamatos tárlatvezetésen a látogatók nemcsak a kastély építészetével és kiállításaival ismerkedhetnek meg, hanem annak szabadkőműves múltjával is.

16.00-20.00 Papírsárkány-reptetés a parkban:
A hatalmas angolparkban a legkisebb szélben is magasra repülő papírsárkányokkal várjuk reptetésre a kicsiket és nagyokat, akik maguk is készíthetnek sárkányokat, a helyszínen, gyermekfoglalkoztató szakemberek útmutatása alapján.

19.00-20.00 Titkok nélkül a titkokról:
A szabadkőműves mozgalom múltja és jelene. Előadás a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Nagypáholy tagjainak közreműködésével.
A délután és az este során a műhely-sátorban az érdeklődők találkozhatnak, beszélgethetnek a szabadkőműves szervezet tagjaival.

21.00 Időkapszula földbe mélyesztése a kastély parkjában:
A délután során az időkapszula-sátorban a látogatóknak is lehetőségük nyílik üzenetet küldeni a jövőbe az utókornak időkapszula által.

21.30 Szent Iván éji máglyagyújtás

A rendezvény ideje alatt működik a Szabadkőműves Piknik-lugas, ahol különleges ételeket és italokat lehet megkóstolni, a hangulatról komolyzenei előadók gondoskodnak.


Hát ennek nem lehetett ellenállni, kaptam magam és ismét leruccantam Dégre.

A kastély parkjának bejáratánál lehetett az 500 forintos jegyet megvásárolni, ami napjaink divatját követve karszalag volt, sajnos sima fehér, semmi dizájnt nem vittek bele. De azért eltettem...

From Szabadkőművességgel kapcsolatos programok

A kastély még mindig csodaszép - arra gondolok, hogy a tavalyi felújítás óta, de persze elkészültekor is az volt. Sajnos az emelet és a melléképületek renoválására még mindig nem került sor. Szerencsére a lépcsőt elzáró kötelet valaki kiakasztotta - esküszöm, nem én voltam - így nyugodt lelkiismerettel felmentem és megnéztem a fenti termeket. Hát, eléggé le van robbanva, lenne mit csinálni vele. Viszont a lépcsőfordulóban levő címert már helyreállították.

A muzeológusok folyamatos vezetést ígértek és ezt be is tartották - az éjszaka folyamán már gyertyafény világánál. A parkban ott helyben készített és otthonról hozott, profi módon megalkotott papírsárkányok repkedtek a kissé erős szélben és a látogatókat néha igen csak megöntöző esőben. Őszintén szólva nem is hittem a máglya meggyújthatóságában, bár az előre elkészített farakást leterítették vízhatlan anyaggal. A szigetre átvezető hídon az elkorhadt keresztgerendákat ugyan nem cserélték ki, de hosszában elhelyezett gerendákból palló "ösvényt" építettek rá, s így levehették a tavaly még ott díszelgő "Életveszélyes" feliratot.

Hat óra körül kezdődött a "nagy" vezetés, amely során részletesebben ismertették a kastély és egykori lakóinak sorsát. Ezt Dávid András, a Nagyoriens nagymestere indította el a vendégek köszöntésével, s a séta során szabadkőműves kamarazenét játszott a QUARTET vonósnégyes Haydn és Mozart darabjaiból. Nem akarom lelőni a poénokat, mindenki, akit érdekel ez a történet, csak látogasson el Dégre és hallgassa meg saját fülével, nézze meg saját szemével. Egy-két érdekességre térek csak ki, amely talán nem annyira volt kiemelve.
From Szabadkőművességgel kapcsolatos programok

A kastély szabadkőművesnek tartott díszítései nem Festetics Antal, az építtető korából, hanem az utolsó oldalági örökös, Festetics Sándor felújításából származnak. Őt a kiállítás szövege szerint szabadkőművesnek tartják egyesek (talán épp ezért), de ennek ellentmond, hogy a hazai fasiszták egyik vezére volt, ebből a tisztségéből Szálasi penderítette ki és ült a helyére. (Ideológiai szilárdságára az is jellemző, hogy Károlyi kormányában miniszteri posztot viselt. Bár ezt feltehetőleg rokoni kapcsolataiknak köszönhette...)

Sokkal hihetőbb az a teória, hogy amikor a felújítást elvégeztette, akkor a birtokában levő építészeti és bútorkatalógusok közül kiválasztva a neki tetszőket megcsináltatta. Például antikizáló és középkori épületeket ill. épületromokat. Igen, romokat építtetett, akkoriban ez nagyon divatos volt. (Ez a stíl sajnálatosan manapság is felütötte fejét, nézzük csak meg - ha bírjuk - az új Nemzeti Színház műromjait.)

Hogy milyen mintát válasszon, s esetleg az szabadkőműves legyen, abba pedig a kastélyban vendégül látott, a szabadkőművességet kutató történészek javaslatai is belejátszhattak. Örökítse már meg az őseinek szabadkőművességet a falakon, ha már ő nem az!

A kastély termeinek berendezése teljesen elveszett, a bútorokat a leírások alapján próbálták meg a régihez hasonló darabokkal pótolni. Különlegesen érdekes az a herbárium szekrény, amelyik Kossuth botanizálást szolgálta annak idején száműzetésében.

Sajnos az a XVIII. századbeli szabadkőműves iratanyag is elveszett, talán el is pusztult, amit még Festetics Antal vásárolt meg és gondozott a betiltott szervezet örökségének megőrzése érdekében. Németek és oroszok között cserélt gazdát többször a kastély a II. világháború végén, aztán a helyiek hordták szét a még megmaradt tárgyakat. Az országos levéltárban van valamennyi ezekből az iratokból - másolatban. Remélhetőleg a legfontosabbak. Ezeknek a forráskiadási munkálatai szakadtak meg H. Balázs Éva történész halálával.

Az egyik termet a szabadkőművességnek szentelték, tablók szövegei és képei, valamint ma működő páholyok ajándékai - főmesteri asztal a szükséges kellékekkel (kalapács, biblia, körző, derékszögvonalzó) - kesztyűk és kötények, díszkard valamint a durva és a faragott kő idézi fel a szabadkőműves páholyok berendezését.

A vezetés a tükörteremben végződött, ahol aztán a villámgyorsan behordott székeken elhelyezkedve vártuk a szabadkőművesek bemutatkozását. Hárman képviselték a Nagyoriens vezetőit, Dávid András jelenlegi nagymester, Nacsády András régebbi nagymester és Márton László korábbi főmester. Dávid András rövid bevezetője után Márton László foglalta össze nagyon tömören a szabadkőművesség, főként a magyar szabadkőművesség történetét míg Nacsády András a nyári napforduló szimbolikájáról beszélt. Ez után az olasz és a francia Nagyoriens képviselői üdvözölték a magyarországi testvérszervezetüket, még egy kis ajándékkal (szabadkőműves könyvek és díszérme) is emelve a találkozó rangját.

Sajnos az előadásokba néhány baki is belekerült, ugyan volt amit azonnal javítottak - pl. a Magyar Népköztársaságot Köztársaságra - de volt olyasmi is, ami esetleg hibásan került a szorgalmasan jegyzetelők noteszébe. Ilyen volt az Angol Nagypáholy megalakulásának 1717-es dátuma, mi helyett 1718 hangzott el; hogy Horthy érvényben tartotta volna a Tanácsköztársaság betiltó határozatát - nem, saját betiltó rendeletet adott ki; illetve, hogy Révay tiltotta volna be a 1950-ben a szabadkőművességet - nem, ezt a feladatot Kádár mint belügyminiszter végezte el.

Az előadások és üdvözlő beszédek után a három szabadkőműves vezetőt és a két vendéget csoportképen örökítették meg az újságírók és hosszan kérdezgették őket. (A sajtóban megjelent tudósításokon ez nem látszik - nyúlfarknyiak és képet se mellékeltek hozzájuk.)

Sajnálatos módon a beígért "különleges ételek és italok" kóstolása elmaradt - úgy látszik, hogy se a múzeumnak, de még a világot irányító szabadkőműveseknek sem tellett erre - így az egyre fokozódó éhségemet a büfében vásárolható pörkölttel voltam kénytelen enyhíteni. Táplálkozásom viszont megakadályozott abban, hogy az időkapszula elásásánál jelen legyek - pontosabban éppen a végére értem oda. Szóval tudom, hogy hol van, 100 év múlva csak tessék engem kérdezni, ha a többiek elfelejtenék.
From Szabadkőművességgel kapcsolatos programok

Az időkapszula elásását követően Dávid András nagymester a páholyokban szokásos munka lezáró láncfűzésre kérte a részvevőket, vagyis hogy a két kezünket a mellünkön keresztezve a mellettünk levők kezét megfogva alkossunk láncot, az összetartozást szimbolizálva. Ehhez még az ún. láncbeszédet is mondott, amely erre az összetartozásra emlékezteti a résztvevőket.

Valamikor a tárlatvezetés közben elállt az eső, így az láncfűzést követően a máglya meggyújtása sikeres volt, s a lassan besötétedő tájban nagyszerű látványt nyújtott. Sajnos tűzugrásra senki sem vállalkozott, pedig hát a termékenység, gazdagság és egészség jövő évi megalapozása ez lehetett volna.
From Szabadkőművességgel kapcsolatos programok

A szabad tűz lenyűgözött mindenkit - nem csak az olyan piromániásokat mint engem.

Ez volt az est fénypontja - a tűz csendesültével mindenki szépen hazament.


Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2009/06/rendezveny-szabadkomuves-piknik-degen.html

Kapcsolódó esemény: http://szkp3.blogspot.com/2009/06/szabadkomuves-piknik-degen.html

Kapcsolódó blogbejegyzések:

http://aprofan.blogspot.com/2008/07/szabadkomuves-kiallitas-degi-festetics.html

http://aprofan.blogspot.com/2008/12/szabadkomuvesseg-egyetemes-torteneti.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum