A bejegyzések listája

2009. július 3., péntek

Rasszista-e az USA szabadkőművessége?

Hihetetlen, de igaz - napjainkban zajlik a feketék egyenjogúságáért folytatott küzdelem egyik csatája az USA-ban, a szabadkőművesség berkein belül és már azon kívül is.

A Georgia páholyaiban már jó ideje folyó eseményekről eddig még csak szabadkőműves weblapokon és blogokon lehetett olvasni, de a néhány helyi lap után már New York Times július 2-i számában is cikket szenteltek az ügynek.



Miről is van szó?

Egy Victor Marshall nevű, 26 éves afro-amerikai fiatalember nem a feketék által létrehozott Prince Hall nagypáholy keretei között képzelte el szabadkőműves életét, hanem a 2. számú Gate City nevű, fehér tagokból álló páholyban. (Magának a Prince Hall nagypáholynak a státusza is érdekes, sokáig nem ismerték el szabadkőművesnek a fehér nagypáholyok, mára azonban a többség már egymást kölcsönösen elismerő szerződéseket kötött vele.) A páholyba szabályszerűen fel is vették, és hamarosan el is érte a 3., a mester fokot. És ekkor kezdődtek a bajok. Mesterként jogosult lett más páholyok látogatására és ráadásul ezt komolyan is vette. Például elment az egyik Savannah-beli páholy megalakulásának 275. évfordulójára rendezett ünnepségre. Először csak szóbeszéd szinten kifogásolták egyesek a nem fehér testvér megjelenését, aztán két páholy főmestere hivatalosan is kérte az "ügy" kivizsgálását a Nagypáholytól. J. Edward Jennings Jr. nagymester először e-mailben azt válaszolta a fekete testvért kifogásolóknak, hogy minden rendben van Victor felvételével, de aztán engedett a nyomásnak és a vádak - az erkölcsi törvények, az ősi határkövek és a szabadkőműves szokások megsértése - kivizsgálására szabadkőműves bizottságot hozott létre. És ezt nem kellett volna. Ettől kezdve elfajultak az események. Victor Marshall páholya kiállt tagja mellett, válaszul az állami bíróságon indított pert a Nagypáholy ellen, azzal, hogy az ilyen ügyben való eljárással megsértik az egyenjogúságot biztosító törvényeket.

Az eset egyre szélesebb hullámokat vetett, egy atlantai újság is foglalkozott vele, az Associated Press híre sok lapban megjelent, többek között a Washington Postban, s téma lett a helyi politikusok között is.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a Nagypáholy vizsgálatát kérő két páholy visszavonta (szabadkőműves) keresetét a "vétkes" Gate City páholy ellen, viszont a polgári eljárás még folyamatban van a Nagypáholy ellen. Ez azért is fenyegető, mert megvonhatják a Nagypáholytól az ún. 501c3 státuszt, amely alapján levonhatóak a támogatóik adóiból a számára adományozott összegek. S a szabadkőművesek USA-beli egyre romló pénzügyi helyzetében ez katasztrófa lenne.

A blogolók többségének véleménye szerint a Nagypáholynak a Nagymester által kibocsájtott, a rasszizmust elítélő és a szabadkőművességből kizáró nyilatkozatával kellene lezárni az ügyet.

Legújabban az esetről cikket jelentetett meg az angol Guardian is.


A Georgia-i eset úgy látszik kedvező megoldással zárult.

"A blogolók többségének véleménye szerint a Nagypáholynak a Nagymester által kibocsájtott, a rasszizmust elítélő és a szabadkőművességből kizáró nyilatkozatával kellene lezárni az ügyet."




A történet folytatódik


Augusztus végén a nagymester nyilatkozatot bocsájtott ki, amelynek legfontosabb része a következő:

"Be it resolved [t]hat no negative reference be made by any officer or member of any Lodge chartered under the Constitution of the Grand Lodge of Georgia, Free and Accepted Masons, in reference to a petitioner’s race, color or national origin, who believe in a Supreme Being, during any Lodge Communication, conferral of degrees, proficiency practice or proficiency examination...."

Tehát semmilyen negatív hivatkozásra nem adhat okot a jelentkezők rassza, színe vagy nemzeti hovatartozása a Georgia-i Nagypáholy tagjai és tisztségviselői részéről.

A nyilatkozat teljes szövege.

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/08/edict-issued-by-grand-master-of-georgia.html



A történet talán befejeződik

A nagymesteri nyilatkozat után nem sokkal a Nagypáhollyal szembeni páholy polgári pert kezdeményező szabadkőművesek visszavonták keresetüket.

David Llewellyn said: “We trust that the leadership demonstrated by Grand Master Jennings will be followed by all other members of the Grand Lodge of Georgia so that it is clear that any issues involving our basic principles have been resolved once and for all.”

http://gatecity2.blogspot.com/2009/09/gate-city-dismisses-complaint-against.html

Források:

http://www.nytimes.com/2009/07/03/us/03masons.html?_r=1&ref=us

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/07/new-york-times-covers-gate-city-lodge.html

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/search?q=Gate+City+Lodge

http://www.ajc.com/metro/content/business/stories/2009/06/29/masons_atlanta_lawsuit.html?cxntlid=inform_sr

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/06/30/AR2009063002451.html?sub=AR

http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/03/atlanta-georgia-freemasons-race

http://gatecity2.blogspot.com/

http://www.freemasoninformation.com/2009/06/my-brothers-keeper-open-racism-in-georgia-freemasonry/

http://www.sundaypaper.com/DesktopModules/DnnForge%20-%20NewsArticles/Print.aspx?tabid=98&tabmoduleid=940&articleId=4268&moduleId=922&PortalID=0

http://www.sundaypaper.com/More/Archives/tabid/98/articleType/ArticleView/articleId/4268/Letting-in-a-black-man.aspx

http://burningtaper.blogspot.com/2009/09/georgia-edict-forbids-negative.html
 
http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/08/edict-issued-by-grand-master-of-georgia.html  

http://gatecity2.blogspot.com/2009/09/gate-city-dismisses-complaint-against.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum