A bejegyzések listája

2009. szeptember 4., péntek

A nyíregyházi Szabolcs páholy emléktáblája

Ilyés Gábor: "Beszél a márvány", Nyíregyháza szobrai és emléktáblái című (2003., második, bővített kiadása 2008) kötetéből kimaradt, a szerző honlapján közölt emlékjelek között található a nyíregyházi Szabolcs páholy emléktáblája.


A BENCZÚR TÉR 18. SZ. ALATTI ÉPÜLET EMLÉKTÁBLÁJA
Már a nyomdában volt a könyvem, amikor 2008 nyarán kaptam a hírt, hogy a városháza udvarának felásása során egy összetört emléktáblára bukkantak! Az itt bemutatott fotót a munkálatokat irányító Műemléki Felügyelőség munkatársai bocsátották rendelkezésemre.
Tehát a városháza udvarán találták meg elásva ezt az emléktáblát, amelynek a darabjainak az összeállításából az alábbi szöveg rekonstruálható:
A VILÁGOSSÁGNAK EZ A TEMPLOMA A V.E.N.E.M.D. ÉPÜLT 000907/8-BAN
DR. POPINI ALBERT FŐM. T. VEZETÉSE ALATT, SOMOGYI GYULA ÖRÖKÖS TISZT. FÖM. T. KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL,
BÁRDOS GÉZA T. UTMUTATÁSAI ÉS SARKADI ADOLF TERVEI SZERINT.
FÖLAVATTA ÉS MEGVILÁGOSITOTTA 000908. VI. 12. DR. BÓKAY ÁRPÁD H. NAGYM. T.
A PÁHOLY-JELVÉNYT (VILÁG)OSSÁGOK SZERSZÁMAIT ÉS A KÖNYVEKET
I (...) KÁLMÁN T. (DEBRECEN)
(...) KET GLÜCK DEZSŐ T- (ARAD)
(...)MPÁKAT KISSLING ALFRÉD T.
(...)Y BELSŐ BERENDEZÉSÉT
(...)ULA TT (ARAD) TERVEZTÉK.
(...) LEBEGJEN A T. TILÁNC MUNK(...)
A szöveg felkeltette a kíváncsiságom: irány a könyvtár, ahol az eddigi tapasztalataim alapján abban reménykedtem, hogy a Nyírvidék megfelelő számait átolvasva (mikrofilmen), rábukkanok a teljes feliratra, hiszen a kötetben bemutatott néhány emléktábla csak a Nyírvidék tudósításaiból ismert. Azonban csalódnom kellett: a film többszöri áttekerése után sem találtam egy sort se az emléktábla avatásáról!
Margócsy József a következőképpen ír az épületről: "a szabadkőművesek 1907-ben már önálló házat építenek, nagymesterük, a kiváló Popini Albert vezetésével: a mai Benczúr tér 18. sz. alatt. A homlokzaton, a bejárat fölött, máig láthatók a felkelő nap sugarai, a szfinxek; a többi szimbólumot már elmosta a többszöri tatarozás". (Utcák, terek, emléktáblák. Nyh. 1984. 17. o.)
2009. szept. 4-én a következő képeket készítettem az épületről:
A budapesti orvos Dr. Bókay Árpád (1856-1919) 1915-től a magyarországi szabadkőműves páholyok nagymestere volt. Sarkadi Adolf MÁV-főmérnök, a zsidó hitközség gazdasági elöljárója volt. Kissling Alfréd budapesti csillárgyáros volt.



Forrás: http://beszelamarvany.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=941403

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum