A bejegyzések listája

2009. november 6., péntek

Feloldották Angliában a bírák bejelentési kötelezettségét szabadkőművességükről

Ugyanaz a Jack Straw isnmertette november 5-én a bejelentési kötelezettség feloldását, aki 12 éve főszerepet játszott a bevezetésében.

Az 1997-es választásokban a Munkáspárt egyik témája volt annak követelése, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók deklarálják a szabadkőműves tagságukat. Egy 1987. márciusában közzétett belügyminisztériumi jelentés végkövetkeztetése az volt, hogy a közbizalmat aláássa a vezető tisztviselők titkos társasági tagsága. Ezen az általános kijelentésen kívül konkrét bizonyítékokat nem találtak a szabadkőművesek ellen. A vizsgálatnak, ill. a szabadkőműves tagságnak a politikai harcban való felhasználása valószínűleg összefüggésben lehetett Stephen Knight 1984-ben megjelent és nagy port felvert 'A testvériség' (The Brotherhood) című szabadkőműves ellenes könyvével.

Mivel a Munkáspárt májusban nyert a választásokon, be is vezették a bírók és rendőrbírók számára ezt a bejelentési kötelezettséget. Ezt néhány más foglalkozásra is kiterjesztették, mint pl. a rendőrség és a büntetésvégrehajtás tisztjeire.

Idén májusban az Angol Egyesült Nagypáholy (UGLE) kérte a rendelkezés felülvizsgálatát az Európai Emberi Jogi Bíróság határozataira hivatkozva, amelyek az Olasz Nagyoriens beadványai alapján születtek és Olaszország hasonló gyakorlatát (a közhivatalokba jelentkezőknek kellett szabadkőműves tagságukról nyilatkozni) ítélték el. (Ezeket az olaszországi rendelkezéseket pedig feltehetően a P2 botrány kapcsán hozhatták meg.)

Az angol igazságügyben az EU bíróságának a fenti határozatai alapján és az elmúlt 12 év tapasztalatainak elemzése után (nem voltak az eljáró bírók esetében szabadkőművességükre visszavezethető mulasztások vagy hibás döntések) döntöttek úgy, hogy megszüntetik ezt a megkülönböztető rendelkezést. Jack Straw hozzátette, hogy a meglevő ellenőrzési rendszer kellő biztosítékokat nyújt az igazságügy megfelelő működésére.

Az UGLE elégedett a döntéssel, de elvárja hogy ezt a bírókon túlmenően mindazokra a foglalkozásokra is érvényesítsék, amelyeknél még fennáll a bejelentési kötelezettség.

Források:

http://www.guardian.co.uk/politics/blog/2009/nov/05/jack-straw-judges-masons

http://www.guardian.co.uk/uk/2009/nov/05/freemasons-judges-magistrates-review-policy

http://www.freemasons-freemasonry.com/phpnews/show_news.php?uid=73

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2009/11/jack-straw-rescinds-englands-anti.html

http://www.mqmagazine.co.uk/issue-22/p-35.php

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum