A bejegyzések listája

2009. december 30., szerda

Színvonalas és szellemes II.

A Konspirációs teóriák című (és Megmondjuk a tutit - már ha ŐK engedik... alcímű) blog szabadkőművességgel foglalkozó írásának megjelent a második része.

Néhány megjegyzés a cikkhez

Azt írja a szerző: "történelmük hajnalán a szabadkőművesek (minden ellenkező híresztelés ellenére) igenis hittek egy felsőbbrendű lény (mindközönségesen: az Isten) létezésében."

A reguláris, angol irányzat tagjai szempontjából a jelen idő indokolt; a francia vagy latin irányzat tagjai pedig legalábbis lehetnek hívők.

A piramis és a mindent látó szem csak részlegesen és újonnan szabadkőműves jelkép - ha valaki ilyesmit akar látni, akkor érdemes templomba járni. A Batthyányi téri szent Anna templom homlokzatán is van egy jól kifejlett példány, s a még futó Kálvin kiállításon is megcsodálható egy.

Az anagrammákba nem érdemes belemenni - kis ötletességgel bármi kihozható a betűk permutálásával. Ráadásul a hatszögből csak 5 szöget használ fel. Kínos...

Hasonló a helyzet a számokkal is - bármiből bármi kihozható.

Pike szavai Luciferről mindig - itt is - töredékesek... Ráadásul a felvilágosodás számos nem szabadkőműves képviselője is "zászlajára" tűzte a "fényhozót".

Joseph Smith, a mormonizmus megalapítója nem egyszerűen szabadkőműves volt, hanem - megalapozott vélemények szerint - szabadkőműves rituálékból állította össze az új vallást.

A P2-t kizárták a szabadkőműves nagypáholyból - még a botrány előtt.

Hogy Lenin, Castro stb. szabadkőműves lett volna, merő kitaláció. Kubában a forradalom előtt jelentős számú szabadkőműves volt a legfelső vezetésben, ma egy sincs. Annak ellenére, hogy egyedüliként a "keleti" blokk országaiban, Kubában sohasem tiltották be a szabadkőművességet.

Nagy-Britanniában igenis bevezették a bírák és néhány más foglalkozás képviselőire azt a kötelezettséget, hogy bejelentsék esetleges szabadkőműves tagságukat. Ezt a rendelkezést 12 éve Jack Straw javaslatára hozták és éppen napjainkban oldotta fel - Jack Straw igazságügyminiszter. A bejelentési kötelezettség feloldását az UGLE (az angol nagypáholy) kérésére azzal az indoklással hozták, hogy az elmúlt 12 év tapasztalatainak elemzése szerint nem voltak az eljáró bírók esetében szabadkőművességükre visszavezethető mulasztások vagy hibás döntések.

Részletesebben lásd: aprofan.blogspot.com/2009/11/feloldottak-angliaban-birak-bejelentesi.html


Kapcsolódó cikkek:

http://konteo.blog.hu/2009/12/21/szabadkomuvesek_1_0

http://konteo.blog.hu/2009/12/28/szabadkomuvesek_2_0

Kapcsolódó blogbejegyzéseim:

aprofan.blogspot.com/2009/11/feloldottak-angliaban-birak-bejelentesi.html

http://aprofan.blogspot.com/2009/12/szinvonalas-es-szellemes.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum