A bejegyzések listája

2009. december 1., kedd

Szabadkőműves kiadványok forrásai

A Profán lapok egy olvasója megkérdezte, hogy honnan szerzem be a szabadkőműves kiadványokat, amelyeket a lapjaimon bemutatok?

Erre több válaszom is van.

Az első az, hogy ahonnan lehet.

Például az aukciókon vagy részt veszek, vagy vételi megbízást szoktam adni. Hozzá kell tegyem, hogy kizárólag az olcsó tételekre pályázom, a drágákat meghagyom a komolyabb tőkével rendelkezőknek. Még ezzel a hozzáállással is számos ritkaságot sikerült beszereznem.

Az aukcióknál általában olcsóbban lehet antikváriumokból beszerezni szabadkőműves tételeket. Egyrészt online kereséssel - pl. a Bookline-on, Antikvárium.hu-n, Antikva.hu-n - másrészt ismeretségi alapon.

A másik forrást azok a szabadkőművesek jelentik, akiket ismerek - vagy régebbről, vagy akiket az Indexen ill. a Profán lapokon keresztül ismertem meg. Ők néha ajándékba, néha kölcsön adnak egy-egy szabadkőműves kiadványt. Ha nagyon érdekes, de vissza kell adnom, akkor lemásolom. Ha mást nem, legalább a címlapját. Ezzel már látványos lehet a weblap.

Mint gyűjtőnek gyakran fáj a szívem, ha valamit nem tudok a ritkasága vagy az ára miatt beszerezni, de mint a szabadkőművesség tanulmányozójának és weblapkészítőnek gyakran bőven elegendőek a könyvtári források. Nagyon jó anyaga van ebből a szempontból az OSzK-nak, az Országgyűlési Könyvtárnak és az Egyetemi Könyvtárnak ill. még a Központi Szabó Ervin könyvtárnak is. Ráadásul mindezekben lehetőség van fénymásolásra, szkennelésre illetve digitális fényképek készítésére is - nagyon jutányos áron. Például a FSzEK Központi könyvtárában 600 forintért annyi oldalt lehet lefényképezni, amennyi az ember idejébe belefér.

Az így lemásolt anyagok ára sokkal olcsóbb szokott lenni, mintha megvásárolnám, vagy aukción licitálnék rájuk.

Vegyünk egy konkrét ritkaságtípust, a szabadkőműves periodikákat. A Nagyoriens lapja, a Hajnal példányai az OSzK-ban és az Országgyűlési Könyvtárban is megtalálhatók, gyakran kiegészítve egymást. A Kelet ritka 1946-1949-es számai az Országgyűlési könyvtárban és az OSzK-ban is megvannak. Az OSzK birtokolja az egyesülés utáni és a Dömötör Mihály-féle betiltás előtti számokat, sőt napjaink Keletjeit is! Nem egy lapot, vagy cikket belőlük ezekből a könyvtárakból szereztem meg másolatban.

Egyszóval csak ismerni kell a forrásokat, s akkor látványos gyűjteményt lehet összehozni kevés pénzből is.

A Dinamikus tartalmak a Profán lapcsaládban lapon a fenti források legtöbbje online kereshető a Keresések cím alatt:

http://szkp0.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum