A bejegyzések listája

2010. január 6., szerda

A világ urai vagy jótevői?

A világ urai vagy jótevői? - teszi fel a kérdést Nemere István 527. könyvének alcímében.

Témájának ura-e a szerző, vagy a tematika a jótevője a mű publicitásának? - tehetnénk fel a kérdést a könyv elolvasása után. Egy mondatban összefoglalva azt mondhatom, hogy az írás alapvetően jóindulatú, leszámol az összeesküvés-elméletek ostobaságaival, de sajnos számos tárgyi tévedéssel és gyakori bizonytalankodással.

A Szabadkőművesek című könyv Nemere korábbi, 477. műveként megjelent Titkos társaságok Magyarországon egyik fejezetének kibővített változata.

Az alapvetően elfogadható vonalvezetésbe sajnos számos "népmesei" szál is belekerült. A már szinte kötelező templomos lovagok és rózsakeresztesek mellé most bekerültek a szerző kedvencei, az atlantisziak is. Míg a szövegbeli első felbukkanásukkor még csak hipotézisként szerepelnék, később már tényként kezeli közreműködésüket Nemere a szabadkőművesség kialakulásában.

Meglehetősen furcsa az UGLE (United Grand Lodge of England) szerepeltetése az 1600-as években, ráadásul a nagypáholy gyakorta nevet változtat Nemerénél, néhol Grand Lodge of Britain, máskor simán Grand Lodge-ként tűnik fel.

Egy 2009-es Népszabadság cikk nyomán (N. Kósa Judit: Egy derűlátó pillanat) Nemere is beleesik a csapdába, szabadkőművesként kezeli a Good Templar, alkoholellenes szervezetet.

Mindezek megjegyzésével is elképzelhető, hogy nagyobb eredményt hozhat a szabadkőműveséggel kapcsolatos hiedelmek lebontásában  ez a "ponyva" mint akárhány rigorózusan pontos akadémiai értekezés.


Kapcsolódó linkek:

http://szkp2.blogspot.com/2009/10/nemere-istvan-szabadkomuvesek.html

http://www.nol.hu/megmondok/kosaj/20090620-egy_derulato_pillanat

http://szkp2.blogspot.com/2008/04/nemere-istvan-titkos-tarsasagok.html

http://www.nemere.hu/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum