A bejegyzések listája

2010. szeptember 15., szerda

Szabadkőműves volt-e Eötvös Károly?

Eötvös Károlyról, a tiszaeszlári vérvád per védőjéről, aki védőtársaival együtt az igazságot győzelemre vitte, ír az Élet és Irodalomban Geréb László. Az egyébként is érdekes és tanulságos cikk végén a következő megjegyzés szerepel:

"Kutakodásaim során érdekes adatra bukkantam. A müncheni Herbig Kiadónál többször is megjelent Nemzetközi szabadkőműves lexikon  Eötvös Károlyt szabadkőművesként tartja nyilván. Mint ismeretes, a szabadkőművesség ideológiájában a XVIII. századtól kezdődően hadat üzent a szellemi sötétség ellen. Mit ért a szabadkőművesség szellemi sötétségen? A kirekesztést, a babonát, az előítéletességet, a nem tudásalapú előjogokat, a maradiságot és még folytathatnánk a sort a végtelenségig. És mit ért világosságon? Az emberek egyenlő jogait fajra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra való tekintet nélkül, a tudást és a tudásalapú foglalkoztatást, a rászorulók megsegítését stb. A budapesti Vakok Intézete, az első Önkéntes Tűzoltó Egyesület és sok-sok szegénykonyha alapítása fűződik a szabadkőművességhez. Szabadkőműves nevekkel találkozunk a magyar és a nemzetközi reformmozgalmakban is, hogy csak Kazinczy, Kossuth, Martinovics, Washington nevét említsük. S még egy dolog, ami, szemben sok vallási irányzattal, a szabadkőművesség jellemzője: követőit nem kötelezi semmiféle hit vagy dogma követésére. Miközben találkozóikon tilos a politizálás, mégis a szabadkőműves kötelessége, hogy ki-ki a maga normái szerint tegyen határozott különbséget jó és rossz, világos és sötét között. "

Nos, Eötvös Károly (1842. március 11. – 1916. április 13.), a neves politikus, ügyvéd, író, publicista nem szerepel semelyik hazai szabadkőműves listában.

Viszont Schőn Istvánnak a Magyar Könyvszemlében megjelent A magyar szabadkőművesség hivatalos folyóiratai című cikkében szerel egy Eötvös Károly a Kelet szerzőjeként.

De vajon a politikus Eötvös Károlyról van-e szó?

A Palatinus listában szerepelnek egy másik, hasonló nevű szabadkőműves adatai:

Eötvös Károly Lajos nyug. tanfelügyelő Bpest, szül. Solt, 1847. márc. 11. Fv. 1904. Kazinczy p. III.

Véleményem szerint vele keverhették össze a "nagy" Eötvös Károlyt.



Források:

http://www.es.hu/?view=doc;26775

http://epa.oszk.hu/00000/00021/00025/0007-1ca.html

Kapcsolódó cikk: http://aprofan.blogspot.com/2010/09/kotelezo-hit-vagy-dogma.html


Utóirat: 

 Valóban szabadkőműves volt Eötvös Károly, ez a tárgya a Széphalom, a Kazinczy Ferenc Társaság évkönyve 25. kötetében, 2015-ben megjelent cikknek: Berényi Zsuzsanna Ágnes Eötvös Károly, a szabadkőműves

 Ebbők kiderül, hogy Eötvös Károlyt 1909-ben vették fel a Kazinczy páholyba, jóval a tiszaeszári koncepciós perben (vérvád) játszott kiemelkedő védői szerepe után.

Lásd: http://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Szephalom_25/?pg=424&layout=s

3 megjegyzés:

vargarockzsolt írta...

Korrekt, pedig vállalható volna.

Névtelen írta...

Annyiban árnyalnám a dolgot, hogy a "nevesebbik" Eötvös Károlyt (az ügyvédet és publicistát) Haypál Benő ref. lelkész, a Sas páholy főmestere és a nagypáholy főszónoka búcsúztatta temetésén. Ez persze nem bizonyít semmit, csak egy ellenpont a mérleg másik serpenyőjében.

Lalo írta...

Érdekes adalék, persze akiket Haypál búcsúztatott, azok nem mindegyike volt szabadkőműves. Jó lenne belenézni ebbe a Herbig-féle Nemzetközi szabadkőműves lexikonba, hogy mit is ír az ott szereplő Eötvös Károlyról.

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum