A bejegyzések listája

2007. október 5., péntek

Látogatás a Rosslyn kápolnában


Látogatás a Rosslyn kápolnában
A Rosslyn kápolna Edinburghből helyi buszjárattal (15-ös) megközelíthető a Princes streettől mintegy 45-percig tartó utazással. (Sajnos a gyakori dugók miatt ez az idő sokszor hosszabb.) A Rosslyn Hotelnél kell leszállni a buszról és onnan egy 5-10 perces séta után érhetjük el a kápolnát.
https://www.rosslynchapel.com/
A rendkívül szép, lenyűgözően gazdag és kifinomult faragványokkal díszített kápolna megérdemli a látogatók csodálatát. Persze a mostani roham a Da Vinci-kódnak köszönhető - s habár komoly szakvélemények szerint nincs a kápolnának kapcsolata a szabadkőművességgel, számos "ismeretterjesztő" cikk boncolgatja ezt és sokan emiatt a feltételezett kapcsolat miatt jönnek ide.
http://www.rosslyntemplars.org.uk/Rosslyn%20Articles.htm
Az ugrásszerűen megemelkedett látogatószám következtében a kápolna bevételei jelentősen megnőttek és így komolyabb restaurációra is jut pénz - amire szüksége is van. Az idegenvezető így vegyes érzelmekkel, enyhe mosollyal kísérten sorolta fel a különböző vad elméleteket amelyek ide vonzzák az érdeklődőket.
A megóvás és felújítás első lépéseként kívülről egy tetőszerkezettel fedték be a kápolnát, hogy az óvja az időjárás viszontagságaitól. Szerencsés ötlettel ennek tartószerkezetét, lépcsőit és folyosóit úgy alakították ki, hogy nem csak a restauráló mesteremberek használhatják, hanem a látogatók is felmehetnek rá és így közvetlen közelről, szemtől-szembe lehet megnézni a tető oszlopait és a homlokzaton levő faragványokat.
Mind a kápolna belsejében, mind a külsején a faragások között nincs két egyforma, valamiben mindegyik különbözik a többitől. Ez a növények burjánzására emlékeztető részletgazdagság és bonyolultság lehet a reális magyarázata több elméletnek is, amelyek különböző rejtett értelmeket keresnek a faragványokban.
Az egyik szerint pl. középkori zene kottái rejtőznek a kövekben. Nos, kellően bonyolult jelsorozat (akár természetes eredetű is lehet) esetén bármi kiolvasható egy megfelelően kialakított jelrendszer segítségével, tehát nem lepődnék meg, ha valmelyik ősi írással készült üzenetet is fellelnének a kövekben ilyen módszerekkel.
http://web.archive.org/web/20081017040621/http://www.rosslyntemplars.org.uk/da_vinci_chorus.htm
A zene és a kápolna reális kapcsolata sokkal mindennapibb, számos koncertet tartanak benne, különösen fesztiválidőben. Sajnos erről lemaradtam, mert a kiszemelt koncertek jegyei réges-rég elfogytak, már Skóciába érkezésem előtt...
https://www.rosslynchapel.com/htm/events.htm
A nyilvános világi vagy egyházi rendezvényeken kívül divatosak az itt tartott esküvők is, ilyenkor persze a látogatás szünetel.
A kápolna emléktárgy boltjában találkoztam a leggazdagabb szabadkőműves könyvkínálattal, viszont ezek többsége Rosslynnal volt kapcsolatos és forrásértéke kétesnek tűnt.
Néhány kép azoknak, akik még nem voltak itt:
http://www.rosslyntemplars.org.uk/images.htm

[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=71964981&t=9027376]

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum