A bejegyzések listája

2008. július 30., szerda

Szabadkőműves kiállítás a dégi Festetics-kastélyban

Szabadkőműves kiállítás a dégi Festetics-kastélyban

A nemrégiben megnyitott (2008. június 14., 16 óra) dégi Festetics-kastélyban a kiállítási termek sorában az egyik a szabadkőművességnek van szentelve.

Idézet az ismertető füzetből:

"A főépület közel száz méter hosszúságú, egybefüggő teremsorában igazi szenzációt kínáló kiállítás látható, amelyben a Festetics-család, a kastély és a park napjainkig ívelő históriáján túl a hazai szabadkőművesség történetét is megismerhetik a látogatók."

(http://www.iranymagyarorszag.hu/festetics-kastely/I309937/)

Idézet a megnyitásról:

"Ezek közé tartozik mindenek előtt a szabadkőművesség, amelynek tematikája az egykori könyvtárban kap helyet. Nemcsak a kastélyt építtető Festetics Antal és számos családtagja aktív szabadkőműves működése érdemel figyelmet, hanem az a tény is, hogy a betiltott mozgalom levéltárát itt őrizték a 19. század elejétől egészen 1945-ig, s amit ma a magyarországi szabadkőművesség korai történetéről tudunk, azt nagyrészt az egykor Festetics Antal által idementett anyagok feldolgozásaiból ismerjük. A kiállítás a szabadkőművesség magyarországi történetének, valamint a mozgalom lényegének és rítusainak rövid ismertetésén túl a Festeticsek és Dég mindebben betöltött szerepét mutatja be."

(http://www.muemlekeinkert.eoldal.hu/oldal/degi-festetics-megnyitas


Egy másik cikk szerint:

"Martinovics Ignáccal együtt aktív tagja volt a szabadkőműves mozgalomnak is. Az összeesküvés és a betiltás után páholya nagymesterétől megvásárolta a levéltárat, amely 1945-ben eltűnt, valószínűleg teljesen megsemmisült, amikor a kastély előbb német, majd szovjet katonai kórház volt."

"...a megnyitó közönségét az idén Europa Nostra díjjal kitüntetett Alföldy Gábor kalauzolta végig, aki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága főkertésze, a kastély létesítményfelelőse is. Hogy Alföldy és kurátortársa, Bányai Balázs nem ragadtak le helytörténeti szinten, azt három tematikus terem is bizonyítja. A legizgalmasabb ezek közül a szabadkőművesség magyarországi történetét máig, közérthetően és minden misztifikálástól megtisztítottan (Aczél Eszter, a Nemzeti Múzeum Szabadkőműves Gyűjteményének vezetője, valamint Pók Attila történész és Sumonyi Zoltán szakértők munkájának köszönhetően) bemutató tárgyak és tablók terme."

"A kiállítás a rekonstrukció következő fázisáig marad, de az, hogy illő módon állítsanak emléket a szabadkőművességnek, kertművészetnek, a botanizáló főuraknak, a kastélybeli életmódnak és persze a családnak és Pollacknak, továbbra is a Gondnokság célja."

(http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=270359&ctag=articlelist&iid=1)

És egy kissé bulvár ízű reklám:

"Dég, Festetics kastély

A dégi kastélyt számos rejtély övezi: a legendák szerint a magyarországi szabadkőművesség titkos központja volt, s ezért került gyönyörű díszterme az épület sarkába. Bár a mozgalom titokzatos gyűléseiről nem maradtak fenn adatok, annyi bizonyos, hogy itt őrizték több mint egy évszázadon át, 1945-ig a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát. A kastély hátsó homlokzata a Magyar Nemzeti Múzeumot juttatja eszünkbe - nem véletlenül: tervezője, Pollack Mihály mintegy előtanulmányként használta a múzeum tervezésekor. A kastély száz méter hosszú, egybefüggő teremsorában ma igazi szenzációt kínáló kiállítás látható a Festetics-család, a kastély, a park és a hazai szabadkőművesség történetéről. A parkban nagy élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk."

(http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=2089&articleID=231208&ctag=articlelist&iid=1)

A reklámok valóságtartalmáról: el kell ismerni, hogy valóban nagyon szép maga a kastély és a park egyaránt. Sajnos a felújítás még közel sem teljes, az alagsor és az emelet rekonstrukciója még hátra van.

A kastély majdnem teljes hosszában újra összenyitott termek számos részkiállítása - a Festeticsek családi története(i), a korabeli botanizálás eszközei, a gazdálkodás, a parképítészet s a kastélyban működő gyermekotthon emlékei mellett számunkra a legérdekesebb a szabadkőművességhez kapcsolódó terem anyaga volt.



Az egyik tablón a Nemzeti Múzeum szabadkőműves kiállításának (http://www.hnm.hu/utils/Gallery.php?ItemID=58&PicNum=0) nagyméretű fotója és ismertető szövege szerepelt, a másik - főként szöveges - tablón pedig a szabadkőművesség történetének nagyon tömör összefoglalása volt olvasható. Látható volt néhány régi metszet is a szabadkőműves avatásokról. A leírások és ismertetők a szűkös hely ellenére is általában informatívak és pontosak voltak - csak a gyakran félrefordított "A három kánonhoz/törvényhez" páholy nevén akadtam fenn újólag - itt is "A három ágyúhoz" néven szerepelt.



Üveg alatt volt elhelyezve egy szabadkőműves kard és néhány más rekvizítum: inas és mester kötény, egy pár szabadkőműves kesztyű, vállszalag, és a legtöbb tárgyat adományozó, a "Droit Humain" vegyes (azaz férfiakat és nőket is felvevő) rendhez tartozó Tolerancia és Testvériség páholy alkotmánya.



A kiállítás talán talán a legérdekesebb öszeállítása egy főmesteri asztal a kinyitott szent könyvön elhelyezett körzővel és derékszögű vonalzóval, a főmester kalapácsa - amellyel az ülések lebonyolítását irányítja és a világosság jelképeként egy gyertyatartó.



A főmesteri asztal előtt látható a szabadkőművesi fejlődés kezdetét és célját szimbolizáló durva és faragott kő.



A Festeticsek szabadkőműves kötődéseit és a kastély szabadkőművességhez fűzódő kapcsolatait külön cikkben fogom feldolgozni - ezzel kapcsolatban számos legenda is él a valóságot híven tükröző megállapítások mellett.

Kapcsolódó hír: http://szkp3.blogspot.com/2008/06/ujra-megnyilik-degi-festetics-kastely.html

2 megjegyzés:

szabadkőműves írta...

Néhány kiegészítő megjegyzés:
Az adományozó páholy:

a "Droit Humain" rendhez tartozó... (név és többi stimmel)

üdv
DA

Lalo írta...

Ok, kiegészítettem ...

Lalo

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum