A bejegyzések listája

2010. március 28., vasárnap

A Birodalom visszavág

Mint arról az Újabb rasszizmus vita az amerikai szabadkőművességben című cikkemben beszámoltam, az USA Arkansas államában nagymesteri utasítás tiltja meg az ottani fekete nagypáholy által terjesztett, "Freemason" (Szabadkőműves) feliratú rendszámtáblák megvásárlását és használatát, mondván, hogy "zugpáholyokkal" tilos kapcsolatot tartani.

Ezt az utasítást szó szerint feltette a honlapjára a 706. számú Sebastian páholy, míg a 314. számú Boone páholy weblapján csak az utasítás összefoglalása szerepelt.

A nagymesteri verdikt nagy felzúdulást keltett, hiszen már csak mintegy tíz, a legrasszistább hagyományú déli államokban működő amerikai nagypáholy nem ismeri el szabadkőművesnek a Prince Hall páholyokat.

A tiltakozásoknak meg is lett az eredménye, a Sebastian páholy működési engedélyét a nagypáholy felfüggesztette, a páholy eddigi weblapját leállították, a webmestert - aki egyébként a páholy titkára - kizárták. A páholy honlapjának címén most csak egy rövid beszámoló olvasható a dologról, s a webmester bocsánatkérése - a páholy tagjaitól.

A Boone páholy és honlapja még működik, bár kommentárjuk - "The publishing of this notice does not necessarily reflect the views of Boone Lodge or its members." (Az utasítás közlése nem feltétlenül tükrözi a Boone páholy vagy tagjainak véleményét.) - szintén idegesítheti a nagypáholyt. (Egy hét múlva azt is levették...)

Forrás: http://burningtaper.blogspot.com/2010/03/grand-lodge-of-arkansas-pulls-charter.html

Kapcsolódó linkek:

http://aprofan.blogspot.com/2010/03/ujabb-rasszizmus-vita-az-amerikai.html

http://sebastianlodge.com/

http://www.mastermason.com/Boone314/

http://www.freemasoninformation.com/2010/03/collateral-damage-the-aftermath-of-the-arkansas-license-plate-scandal/

Újabb fejlemények: http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2010/03/grand-lodge-of-arkansas-pulls-charter.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum