A bejegyzések listája

2010. március 9., kedd

Újabb rasszizmus vita az amerikai szabadkőművességben

Az USA majd mindegyik államában van egy "fehér" és egy "fekete" nagypáholy. A "fekete" nagypáholyok az ún. Prince Hall szabadkőművesség részei, amely azért jött létre, mert annakidején a fehérekből álló páholyok nem vettek fel feketéket.

Mára a rasszizmus jelentősen csökkent amerikai szabadkőművesség köreiben, tíz déli nagypáholy kivételével az összes "fehér" nagypáholy elismeri a "fekete" nagypáhályokat. Persze ez csak az első lépés, az igazi eredmény az lenne, amikor a feketéknek nem kellene külön szabadkőműves páholyokban dolgozniuk, befogadnák őket a "fehér" páholyok is. Erre számos állam nagypáholyában már lehetőség van, de nem mindegyikben. Éppen tavaly volt egy nagy port felvert eset ezzel kapcsolatban.

Most éppen Arkansas állam szabadkőműves nagymestere, Ronald Hedge hívta ki maga ellen az antirasszisták haragját. Január végén ugyanis kiadott egy figyelmeztetést, amelyben kifejti, hogy ha valamelyik arkansasi nagypáholyhoz tartozó szabadkőműves az államban forgalomban levő szabadkőműves emblémával és Freemason felirattal ellátott rendszámot tesz a kocsijára, az szabadkőműves vétséget követ el. Ugyanis ezt rendszámtáblát az általuk el nem ismert, zugpáholynak (clandestine) tartott "fekete" Prince Hall nagypáholy terjeszti. És aki zugpáhollyal szabadkőműves kapcsolatba lép, akár csak egy rendszámtábla megvásárlásával, az szabadkőműves vétséget követ el...

"We have laws which strictly prohibit communication and Masonic intercourse with clandestine lodges and members of clandestine lodges. It is my opinion as your Grand Master that the purchase of these license plates would be in contradiction to our laws. "

Forrás: http://www.freemasoninformation.com/2010/03/grand-masters-ruling-hurtful/

Az esetet számos felháborodott cikk és hozzászólás tette szóvá. Felmerült az a javaslat is, hogy az ilyen cselekmények által önmagát rasszistának minősítő nagypáholyoktól meg kellene vonni az elismerést.


Kapcsolódó linkek:

http://aprofan.blogspot.com/2009/07/rasszista-e-az-usa-szabadkomuvessege.html

http://www.freemasoninformation.com/2010/03/grand-masters-ruling-hurtful/

http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2010/02/masonic-license-plates-in-arkansas.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum