A bejegyzések listája

2010. március 30., kedd

Kétfrontos harc

Az idősebbek még ismerhetik ezt a kifejezést a pártzsargonból, amely azt jelenti, hogy egyaránt fel kell venni a küzdelmet a párt vonalától jobbra vagy balra elhajlókkal szemben.

A Cseh Nagypáholy (reguláris, angol irányzatú) legújabb nyilatkozatai erre az elvre emlékeztetnek, egyaránt szembefordulnak a francia irányzatú szabadkőművesség brüsszeli irodanyitási elképzelésével és az amerikai délen még a szabadkőművesek köreiben is előforduló rasszizmussal.

Nemrégiben nagy sajtópublicitást kapott - magyarul is - a Francia Nagyoriens volt nagymesterének, Jean-Michel Quillardetnek a nyilatkozata, amelyben szó volt arról, hogy szabadkőműves irodát nyitnának Brüsszelben az EU mellett, hogy szót emeljenek a szekularizáció mellett és véleményt formáljanak az EU és a tagországok döntéseivel kapcsolatban.

Erre reagálva adott interjút a cseh tévének Hynek Beran, a Cseh Nagypáholy nagymestere, amelyben kifejtette, hogy ez a kezdeményezés politikailag motivált, ezért nincs helye a szabadkőművességben és elhatárolta szervezetét az ötletadó francia és belga nagyoriensektől. A nagypáholy külügyekért felelős titkársága ezt az álláspontot írásban megküldte a vele baráti viszonyban álló nagypáholyoknak.

A külügyekért felelős titkárság nevében Jacques Huyghebaert egy másik nyilatkozatban pedig az arkansasi nagypáholynak a fekete Prince Hall páholyokkal szembeni fellépésére reagálva kijelentette, hogy a Cseh Nagypáholy nem lép baráti kapcsolatba a rasszistának tekintett arkansasi nagypáhollyal, viszont kész felvenni a kapcsolatot az arkansasi Prince Hall nagypáhollyal.


Forrás: http://freemasonsfordummies.blogspot.com/2010/03/messages-from-grand-lodge-of-czech.html

Kapcsolódó linkek:

http://szkp3.blogspot.com/2010/02/szabadkomuvesek-brusszelbe-koltoznenek.html

http://aprofan.blogspot.com/2010/03/ujabb-rasszizmus-vita-az-amerikai.html

http://aprofan.blogspot.com/2010/03/birodalom-visszavag.html


http://www.hiram.be/Contre-un-bureau-maconnique-a-Bruxelles_a3337.html

http://huyghebaert.homestead.com/main1.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum