A bejegyzések listája

2010. március 9., kedd

Rejtélyes embléma egy levélzáró bélyegen

A Darabanth bélyegkereskedelmi és numizmatikai kft 126. online aukcióján szerepel 11025-ös katalógusszámon egy levélzáró bélyeg, a leírás szerint "1943 Szabadkőműves fogazott + vágott bélyeg".

Származási hely: Profán gondolatok a szabadkőművességről

Számomra rendkívül furcsa az ábrája, az ornamentikán kívül a bélyeg felső részén levő címerpajzsban egy derákszögű háromszögvonalzóba belóg egy körző és még valami, talán függőón. A derékszög a szabadkőműves szokással ellentétben felül van.

A bélyegy bal oldalán a címerpajzsban egy lapos vakolókanál, a jobb oldalán a címerpajzsban egy másik, merésre alkalmas kanál, talán malteroskanál látható.

Az alul levő címerpajzsban egy kalapács, alatta 1918-1943 felirat, s a bélyeg közepén XXV, nyilván az évfordulóra utalva.

Az évszámok alatt "Lakatos B" szerepel. Semmi más felirat nincs, csak virágok és girlandok. Esetleg még a felső embléma feletti cirkalmak értelmezhetők egymásbafonódó "M A s" betűknek.

Lakatos B feltehetően a grafikus neve.

A bélyeg a fordított háromszögön kívül azért is furcsa, mert 1920 és 1945 között Magyarországon a szabadkőművesség be volt tiltva!

Ha valaki segítséget tudna adni a jelképekkel és a XXV. jubileumát 1943-ban levélzáró bélyeggel ünneplő intézménnyel kapcsolatban, annak nagyon örülnék.

Kapcsolódó link: http://www.axioart.com/index.php?op=live_item&id=517337

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum