A bejegyzések listája

2010. április 13., kedd

Urániusz szabadkőművességgel kapcsolatos játékai

A GPS (Global Positioning System) kütyük elterjedése újfent demonstrálta azt a tapasztalatot, hogy a katonai célra kifejlesztett eszközök igazi helyüket a polgári életben találják meg. Például játék céljára.

Az első GPS alapú játék a geocaching volt, amelyben egy kis ládikót rejtenek el valahol, s a koordinátái alapján kell megkeresni. A megtalálók kicserélhetik a ládikó tartalmát és újra elrejthetik, illetve felkerülnek a játék dicsőségtáblájára. Magyarországon már több ezer ilyen ládikót rejtettek el és találtak meg sokszorosan többször. Ezek közül az egyik a Zsolnay mauzóleumhoz vezeti a játékosokat, erről már ezeken a lapokon írtam.

A GPS játékok fejlődése odáig vezetett, hogy már GPS nélkül játszható változatai is vannak. Ezek is megtalálhatók a gpsgames.hu weblapon.

S egy lelkes játékos - Urániusz - mostanra épp egy tucat ilyen játékot épített fel hazai szabadkőművesekkel kapcsolatban. A gpsgames weblapon regisztrált játékosok modellálják a mai magyar valóságot, jó néhányuk élesen szabadkőműves ellenes, s durván megtámadták Urániuszt, akit még egy hétre ki is zártak, mert nem hagyta szó nélkül a rá és a szabadkőművességre szórt szidalmakat. Szerencsére kivételes állóképességről téve tanúbizonyságot kitartott és folytatta a játéksorozatot. Egy megingása volt, a rá zúdított össztűz hatására játékait átkeresztelte magyar Langdonra, de aztán visszakapták a szabadkőműves jelzőjüket...

És akkor most lássuk magukat a játékokat. Urániusz először szentendrei játékokat készített (feltehetően ott lakik), majd pesti, budai és esztergomi helyszínekkel folytatta:

Szentendrei szabadkőművesség 1.

E házba szinte menekült a magyar jakobinusok vérmezei kivégzése után az esetleges megtorlásoktól tartva Pajor Gyula orvos, még 1795-ben. Életben maradt társai közül Kazinczy Ferenc nyelvújítónk már Kufsteinban raboskodott Batsányi Jánossal, Verseghy Ferencet pedig halálra ítélték a Marseillese magyarra fordítása miatt, de kegyelmet kapott, és tíz év után szabadult.
...
E háznak van egy szomorú üzenete is: 1942-ben itt beszélt utoljára a munkaszolgálatos Radnóti Miklós feleségével, Fannival, a szomszéd ház kerítésén keresztül, majd innen hurcolták el az "erőltetett menetre".

Szentendrei szabadkőművesség 2.

A templomi monogram "eredetije" még a 17.század végén született, a szabadkőműves Mozart szülővárosában, majd 40 évesen lett Buda, és Pest kőműves céheinek vezetője, mestere.

Szentendrei szabadkőművesség 3.

A játék képének választott szabadkőműves érmék nem ebben a múzeumban vannak kiállítva, de akad itt belőle egy másik ritkaság!

Pesti szabadkőművesség 1.

"Bál van az Operaházban,
különös bál van,
Itt az alkalom, hogy megtaláljam
A díszes társaságban
Aidát, SARASTRÓT,
Sparafuccilét, Rigolettót,
Cavaradossit, Csocsoszánt,
Desdemonát, és Don Juant,
Figarót, Izoldát,
PAPAGÉNÓT és PAPAGÉNÁT."

Pesti szabadkőművesség 2. - Kossuth tér

A szabadságharc bukása után, a száműzetésben élő Kossuth többek között, a később sz.k. nagymesterré lett, Pulszky Ferenc társaságában járta az Egyesült Államok-béli "diadalútját", erkölcsi-, és főleg anyagi támogatást remélve a magyar szabadságharc további fegyveres folytatásához.
...
Kossuth Lajos 1852-ben, Cincinnati-ben kérte felvételét a 133. számú páholyba. Itt három nap alatt jutott el a mesterfokozatig!
...
A Kossuth szobor a sz.k. Kisfaludi-Stróbl Zsigmond alkotása.


A "háromszög" a szintén szabadkőműves Zala György munkája.

Pesti szabadkőművesség 3. - Szabadság tér

Mindkét épületet a szk. Alpár Ignác tervezte, akárcsak a városligeti Vajdahunyad-várat is.

Szentendrei szabadkőművesség 4.


Budai szabadkőművesség 1. - Margit körút

Ebben a levéltárban őrzik a sz.k. magyar jakobinus vezető, Martinovics Ignác eredeti kéziratait.

Budai szabadkőművesség 2. - Vár

Ezen templom falai között fosztották meg a mozgalom vezetőjét , Martinovics Ignácot ferences rendi papi méltóságától.

Budai szabadkőművesség 3. - Vérmező

Mi köze e múzeumnak a szabadkőművességhez?
Az, hogy a magyar jakobinusokat példaképeiknek tartó 1848-49-es hőseink közül többek között itt őrzik a szabadkőműves Kossuth Lajos, Klapka György, Türr István, és Czetz János relikviáit is.


Esztergomi szabadkőművesség 1.

Itt vezényelte a szabadkőműves LISZT FERENC 1856 augusztus 31-én a Bazilika felszentelésére írt ESZTERGOMI MISÉT.

Esztergomi szabadkőművesség 2.

Az e helyütt álló Liszt Ferenc szobornál vár egy nagyon egyszerű feladat.
...
A híres zeneszerző - aki egyébként szabadkőműves is volt, egy bécsi páholy tagjaként - a szobor mögött álló épületben szállt meg 1858-ban, abból az alkalomból,hogy a szobor felett álló Bazilikában vezényelte a Főszékesegyház átadására komponált Esztergomi miséjét.


Gratulálok és várom a folytatást!

Utóirat: A játékok a következőképpen folytatódnak, ahogy Urániusz elmondta:

Az első tizenhárom megtaláló után egy játék lezárul. Ez a 13 játékos egy jelképes, 3x3-as kocka alapterületű sz.k. piramis építőköveként is felfogható - hiszen játék - de a piramis 14. kockája, "a csúcs" ,a játék indoor-rá, azaz otthon játszhatóvá válása, jelszavában azon játékosok nevét elrejtve, akik jártak a helyszíneken, és sikeresen fejtettek.

A visszajelzések alapján nehéz, komplex, többértelmű játékok, és talán ennek köszönhető, hogy a január óta fent lévő 12 játékból még csak egyet kellet lezárni, és "Vígszínházi piramis" néven indoor-rá emelni. Utóbbiban felfedésre, és magyarázatra kerül a korábbi jelszó is.

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum