A bejegyzések listája

2010. április 24., szombat

Szabadkőműves hecc

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelent meg drMáriás (Máriás Béla) új könyve a Norán 2004 kiadónál Szabadkőműves szex címmel. Az író, zenész, festő, performer, a Tudósok együttes frontembere új művét is performansz, felolvasószínház keretében mutatta be a Millenáris Fogadóban, a Könyvfesztivál Lázár Ervin termében.

A félórás késéssel kezdődő előadás - a csúszás valószínűleg a szereplőváltozás következménye (azóta kiderült, hogy az előző program után teljesen át kellett rendezni a színpadot) - éjszakai sötétségben, drámai zenével indult, felvételről szólalt meg a főszereplő, a későbbi kriptalakó. Az nem volt teljesen világos, hogy mikor és miért szól élőben és mikor nem drMáriás, hiszen mind a mind hangja, mind a géphangja monologizált. A színen állandóan látható volt még két öltönyös úriember és egy koporsó, körbevéve három gyertyatartóval. A két öltönyös szertartásosan meggyújtotta a három gyertyát, majd leülve a háttérbeli két asztal mögé, rituális kalapácsütésekkel választották el egymástól az egyes jeleneteket - feltehetőleg a könyv fejezeteit.

A jelenetek rendre abszurd szexuális kalandokat mutattak be - az éhező kriptalakó csak férfiúi szolgáltatásaiért jut élelemhez -, az elefántnőt, a házimunka megszállottját, a gyerek nélküli gyerekmániákust és a se keze, se lába nyomorékot Ladik Katalin alakította. Az abszurditás csúcsa, hogy a szexre vágyó nyomorék nő leteperi a főhőst és megerőszakolja...

A nőkkel lefolytatott kalandok mellett a főhős kapcsolatba kerül a temető titokzatos lakóival (halottak, csontvázak?), akiket a külvilág üldöz, ők viszont lassanként befogadják maguk közé a kriptalakót, aki a befogadás (beavatás) fokozatain keresztül új (szellemi) életre kél. Az előadás végén a végig a színen, a színpadi tér középpontjában levő koporsóból kel ki valaki - talán a főhős újjászületését szimbolizálva.

A szöveg és az előadás szuggesztív - annak ellenére az, hogy a szöveget papírról olvasták. Az abszurd szexkalandok szabadszájú párbeszédei sajátosan vegyültek a szabadkőműves szertartásokból vett idézetekkel.

A szabadkőműves rituálék ábrázolása amolyan Okos Katicás módon volt megoldva - megmutatták is, meg nem is. A három gyertyatartó ott volt a színen, meg is gyújtották a gyertyákat, de nem a páholybeli elrendezésben. A három fokozat megadását, megszerzését is követhettük a főhős belső monológja alapján - de kissé átalakítva a páholyokban szokásoshoz képest.

drMáriás egyenrangú partnere volt a nők szerepében Ladik Katalin, s ezen az az apró baki sem változtatott, hogy véletlenül leverte az egyik gyertyát játék közben...

Mivel kevéssé valószínű, hogy az előadást megismétlik, az érdeklődők számára a könyv elolvasását ajánlom.


Kapcsolódó beszélgetés a szerzővel, videorészlet a próbáról:

http://www.litera.hu/hirek/minden-egy-lapon

Kapcsolódó videók:

drMáriás: Szabadkőműves szex 1 - első 10 perc - http://www.youtube.com/watch?v=AyIJRDKAh7w&feature=related

drMáriás: Szabadkőműves szex (10 perc a végén) - http://www.youtube.com/watch?v=UcPBVC62M6s&feature=related


Kapcsolódó könyv:

http://szkp2.blogspot.com/2010/04/drmarias-szabadkomuves-szex.html


Kapcsolódó programok :

http://szkp1.blogspot.com/2010/04/felolvasoszinhaz-drmarias-szabadkomuves.html

http://szkp1.blogspot.com/2010/04/dedikalas-drmarias-szabadkomuves-szex.html

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A csúszás annak következménye, hogy az előző program után teljesen át kellett rendezni a színpadot és újrahangolni a világítást.

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum