A bejegyzések listája

2009. május 13., szerda

Aradi szabadkőműves páholyok

Egy nagyon érdekes cikk jelent meg a közelmúltban az Asztrologia Virtus oldalon "A... V... E... N... É... M... D, Az aradi szabadkőműves páholyok rövid története" címmel, RMária aláírással. (A szerző egyébként a lapon még számos más írást is jegyez.)

Számos fontos információ szerepel a cikkben, mások azonban hiányoznak. Míg a Jánosrendi Nagypáholy megalakulásáról szó esik, a Nagyoriensről nem, pedig csak a két nagypáholy elkülönülése adhat magyarázatot az írásban szereplő rivalizálásra a páholyok között. A később feltűnő "szereplőről", a Symbolikus Nagypáholyról sem derül ki, hogy az előző két nagypáholy egyesülésével jött létre.

Nagyon hiányzik a források listája, mert pl. a "lippai női páholy"-nak utána kellene nézni, hiszen abban a korban Magyarországon nem létezett női szabadkőművesség, de könnyen lehet, hogy valamilyen más szervezetben volt női páholy. Kérdéses a szép képekkel kapcsolatosan megemlített jelképek értelmezése is, ehhez is kellene hivatkozást megadni.

Az értékes összefoglalás színvonalát sajnos még helyesírási hibák is rontják:

A címben szereplő rövidítés utolsó betűje is megérdemelné a rövidítést jelző három pontot. A "mellet" szó helyett nyilván "mellett"-nek kellene szerepelnie. Egy páholy nem "aki", hanem "ami".

Mindennek ellenére hasznos ismeretterjesztő cikknek tartom, érdemes lenne korrigálni a hibákat, eliminálni a hiányosságokat.

Forrás:

http://asztrologia.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=69365

Az írást azóta valamelyest javította szerzője és új helyre is feltöltötte:

http://arche-o.nolblog.hu/archives/2009/10/13/AVENEMD/

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum