A bejegyzések listája

2009. május 20., szerda

A szabatos és a könnyed - Beszélgetés szabadkőművesekkel

Nemrég zajlott le a Nagycsarnok mögötti Tandem Caféban egy irodalmi est, amelynek keretében a szabadkőművességről is szó esett.

A főként egyetemista résztvevők egyike a következőképpen számolt be az elhangzottakról:

2009. 04. 28-án a Pipa utcában lévő Tandem bölcsészkocsmában került sor a Nautilus-estek legújabb rendezvényére, amely Kapecz Zsuzsa legújabb könyvét (Mutus Liber) mutatta be (Bánki Éva irodalomtörténész elővezetésében, a szerző részvételével), majd Szigeti Csaba és Jászberényi József beszélgetett a szabadkőművességről.
(...)
A könyvbemutatót követő beszélgetés során a két szabadkőműves irodalomtörténész mesélt az angolszász, illetve a francia vonal jellemzőiről - Jászberényi az angolszászok apolitikus és szerzetesi jellegű karakterét, Szigeti a francia társadalmilag aktív, aufklérista jellemzőit emelte ki. A két előadó stílusában ("dress code"-jában) is látszott a rendszerek különbsége: Jászberényi öltönyben, mellényben, határozottan, röviden, kimérten, szabatosan fogalmazott, Szigeti szandálban, ingben, hosszan, anekdotikusan, franciás könnyedséggel és eleganciával szólt. A beszélgetés során sok hallgatói kérdés hangzott el: elsősorban a szabadkőművesség politikai kapcsolatairól, a szövetség zártságáról, a titok kérdésköréről, és a szabadkőművesség filozófiájáról. A két előadó meglepően nagy összhangban szólt egymás rendszereiről, és teljes mértékben tolerálták a tőlük eltérő szabadkőművesi gondolkodást. Az előadás formális végén kötetlen beszélgetés zajlott, amely 11 óra körül ért véget.

ANOMINUSZ


Kapcsolódó program:

http://szkp1.blogspot.com/2009/04/beszelgetes-kik-is-azok-szabadkomuvesek.html

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum