A bejegyzések listája

2007. július 16., hétfő

Kiss Ulrich előadása a szabadkőművességről

Kiss Ulrich előadása a szabadkőművességről

Egy rövid összefoglaló Kiss Ulrich előadásáról.
Az előadás és beszélgetés a Kálvin téri református templom melletti egyházi épület tetőterében berendezett előadóteremben zajlott le Kiss Ulrich jezsuita szerzetes közreműködésével.
Hogy a szituációt a szabadkőművesek számára érthetővé tegyem, egy hasonlattal élve olyan volt ez, mintha a Nagyoriens páholyában nyílt fehér munka keretében a szimbolikusok egyik prominens személyisége, mondjuk Jászberényi József tartott volna előadást az Opus Dei-ről.
Persze ami a szabadkőművesség különböző csoportjai között elképzelhetetlen, az az ökumené szellemében a keresztény és keresztyén felekezetek között mindenapi gyakorlat.
Az előadás egyébként a KEVE (http://www.keve.org/), a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága ifjúsági tagozatának, a Fit-KEVE (https://web.archive.org/web/20050216230246/http://www.keve.org/fit-keve.htm), a pályakezdő értelmiségiek csoportjának a rendezvénye volt.
A teremben mintegy 40-50 fő volt, az előbb érkezők egy elején és végén lezárt kettős asztalsorhoz ülhettek, a késők az asztalokkal párhuzamosan 2-3 sorban helyezkedtek el. Az asztalfőn foglalt helyet Kiss Ulrich, aki az Éneklő Egyház énekeskönyvből kifénymásolt "Az Úristent magasztalom" kezdetű ének közös eléneklése után azzal a trouvaille-jel indította előadását, hogy "lefordította" szabadkőművesre a dal első versszakát:
A Világegyetem nagy építőmesterét magasztalom ...
A továbbiakban a rendkívül tájékozott és olvasott jezsuita szerzetes témáról témára ugrált, rengeteg irodalomra hivatkozott előadása közben, amelyeket véleményem szerint nem igazán tudtak követni a hallgatók. Talán a legfontosabbnak tartott és legtöbbször hivatkozott mű Gyurátz Ferenc nemrég újra megjelentetett A szabadkőmívességről című könyve volt. Ezzel az előadó teljesen egyetértett, tehát cáfolta az összeesküvéselméletek vádjait, de elítélte a szabadkőművesek titkolózását és a kereszténységgel rivalizáló vallásnak tekintette a szabadkőművességet.
Az előadás közben többször és a végén is külön kiemelte problémaként a szabadkőművesség (és a modern kor) relativizmusát, az értékek elvesztését.
Az előadás és beszélgetés további részletezésétől egyelőre eltekintek, mert komoly esély van arra, hogy mp3-ban meghallgatható és letölthető lesz az egész, ugyanis az előző előadások hanganyaga hozzáférhető az Interneten:
https://web.archive.org/web/20090926122909/http://vip.tilb.sze.hu/Fit-KEVE/index.html
A képek az előadóról és a közönségről:
https://web.archive.org/web/20091008070434/http://vip.tilb.sze.hu/Fit-KEVE/Kiss-Ulrich-2007-07-09/
 

Az előadás maga mp3 formátumban meghallgatható: (érdemesebb előbb letölteni és úgy meghallgatni)

https://web.archive.org/web/20090926122909/http://vip.tilb.sze.hu/Fit-KEVE/hangfelvetelek-2007/Kiss-2007-07-09.mp3

Kiss Ulrich időközben blogjába egy újabb szabadkőműves tartalmú írást töltött fel és folytatását is ígéri:
https://web.archive.org/web/20071025031932/http://parbeszed.com/blog/index.php/?p=225#more-225
[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=69331366&t=9027376
az előadás: http://szkp1.blogspot.com/2007/07/eloadas-kiss-ulrich-szabadkomuvessegrol.html]

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum