A bejegyzések listája

2007. szeptember 3., hétfő

A londoni Freemason's Hall

Látogatás az UGLE (United Grand Lodge of England - Anglia Egyesült Nagypáholya) londoni székházában.

Nyári szabadságomat Angliában és Skóciában eltöltvén alkalmam nyílt arra, hogy meglátogassam Londonban és Edinburghben a szabadkőműves székházakat.

Londonban a jelenlegi (a harmadik) épület címe:

60 Great Queen Street

London WC2B 5AZ

http://maps.google.com/maps?hl=en&q=WC2B+5AZ&um=1&sa=N&tab=wl

Az épület London szivében található, nem messze a Covent Gardentől, a Greet Queen Street a Kingswayre merőleges kis utca. Talán a legegyszerűbben úgy közelíthető meg gyalogosan, hogy a British Múzeum főbejáratával szemben kezdődő Museum Streeten elindulunk, a High Holbornt keresztezzük (ekkor már a nevezetes Drury Lane az utca neve) s úgy 10 perces séta után feltűnik a Freemason's Hall impozáns főhomlokzata.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Freemasons.hall.london.arp.750pix.jpg

http://www.grandlodge-england.org/fmh/construction.htm

A bejárat a Greet Queen Streetről nyílik, úgy az épület közepe tájékán.

Habár a Múzeum és könyvtár regisztrált múzeum és ingyenesen látogatható, a bejáratnál be kell írni a nevünket egy vendégkönyvbe s egy Visitor feliratú kitűzővel lehet meglátogatni az épületet. Az állandó kiállítást az első emeleten levő könyvtáron áthaladva érhetjük el, az ideiglenes kiállítások - most a Tokens of Unwritten Lives című - az alagsorban vannak.

Az állandó kiállítás fantasztikusan gazdag anyaggal rendelkezik, néhány jelenleg is használt szertartási tárgy is ki van állítva. pl. a Nagypáholy Kardja. (A tárlóban levő egyforma hosszúságú négy kard közül az egyik a lángoló kard, vagy lángpallos volt.)

A kiálításokról érdemes megnézni a múzeum honlapját:

http://www.freemasonry.london.museum/

Hétköznapokon 10-17h között van nyitva, majdnem minden egész órakor kezdődik egy vezetés.

A könyvtár is ingyenesen használható egy nagyon részletes személyi információkat kérő lap kitöltése után. (Név, cím, lakhely, munkahely, szabadkőműves-e az illető, stb.)

Állománya helyben és az interneten keresztül is kereshető:

http://www.freemasonry.london.museum/catalogue.php

A kikért könyveket rövid időn belül kihozzák.

Sajnos az emléktárgyak boltját éppen felújították, így azt nem volt módomban megtekinteni, de az interneten keresztüli vásárlás most is rendelkezésre áll:

http://www.letchworthshop.co.uk/

Szerencsére a bejárattal szemben a Greet Queen Streeten két szabadkőműves bolt is van, s így pótlékként azokat néztem meg. A rituális kellékekek gazdag tárhaza mellett vagy inkább helyett engem inkább a könyvek érdekeltek. A megvásárolható művek nagyobb része belső kiadvány volt - nálunk a Kelet újabban csak belső terjesztésű, nem kellene ez ügyben az UGLE példáját követni? - és mintegy 20-25 könyvesbolti forgalomban is levő könyvet láttam.

Megjegyzem, hogy a könyvesboltokban sem volt az általam előzetesen elképzelt bőségű szabadkőműves kiadvány, a Trafalgar Squareen levő, kicsinek nem nevezhető Waterstoneban pontosan 13 különböző könyvet találtam az ezoterikus művek között.

[Eredetileg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=70932514&t=9027376]

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum